Цените на парното ще останат без промяна, коментира експертът в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ивайло Александров, цитиран от БТА. В комисията днес се проведе обществено обсъждане за цената на топлоенергията от 1 септември. Всички становища на топлофикационните дружества са били разгледани детайлно, увериха от регулатора.

„Основната ни цел бе цените на топлинната енергия да са социално поносими“, каза Александров и посочи, че в изготвянето на предложението на работната група на регулатора е бил приложен рестриктивен подход по отношение на всички ценообразуващи елементи.

Експертът обясни, че технологичните разходи по преноса са значително намалени, както и всички разходи на топлофикационните дружества, като единствено разходите за въглища са завишени с 2,7% – колкото е инфлационният индекс за периода март 2012 – март 2013 година. Без промяна ще останат и разходите за заплати, както и за ремонти във всички предприятия в топлоенергийния сектор, добави той.

parno

Добавките върху цената на комбинираното производство са намалени в сравнение с миналата година и тази година те няма да участват директно в оформянето на кафявата добавка, а ще влизат директно в цената на енергията. Чрез законово изменение е заложено изискване към заводските централи първо да покриват собствената си електрическа консумация и само остатъка да продават по преференциални цени, посочи още Александров.

По време на открито заседание в ДКЕВР представители на топлофикационните дружества пожелаха да бъде въведен нов метод за регулиране на топлофикационния сектор, който да даде възможност за по-големи инвестиции в дружествата.

Припомняме, че от Асоциацията на топлофикационните дружества прогнозираха преди дни загуби в сектора заради промяната на ценообразуването на топлинната енергия. Според тях определените пределни цени за топлинна енергия и преференциалните цени за електрическата енергия, произведена от топлоелектрически централи, няма да са достатъчни, за да покрият разходите.

Източник:dnes.bg