Сензационно откритие беше направено от няколко британски учени, които успяха буквално да погледнат смъртта в лицето, съобщава сайтът nepoznato.energetika-bg.com.

Специалисти от Съвета за научни изследвания провеждат изследване, с което установяват, че когато един организъм умира, в клетките му се появява загадъчно синьо сияние, което се разпространява. Необикновеното откритие е направено, след като е изследван под микроскоп един умиращ морски червей.

„Ние успяхме да идентифицирахме точните химически пътища на самоунищожението, които възприемаме като синя светлина, разпространяваща се по тялото на червея“, споделя проф. Дейвид Джеймс, който е ръководител на въпросното изследване в Лондонския институт по стареене. Той е на мнение, че ако синята светлина не се разпространява из клетките, това може да забави смъртта на самия организъм.smyrt

Учените заявяват, че механизмите на стареене при червея са подобни на тези при човека, което им дава надежди, че откритието ще помогне да бъде удължен човешкият живот.

„Направеният експеримент постави под въпрос съществуващата теория, че стареенето се дължи на натрупването на различни молекулни повреди. Трябва да се съсредоточим върху биологичните процеси, протичащи при стареенето и смъртта, за да разберем как те могат да бъдат забавени или прекъснати”, казва проф. Джеймс.

Източник:chudesa.net