Тържествена заря слага край на честванията на националния празник 3-ти март в центъра на София, съобщава агенция „Фокус”.

По повод 135-годишнината от Освобождението на България на площада се строиха представителните роти на Българската Народна армия.

В събитието се включи и президентът Росен Плевнелиев, както и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметът Йорданка Фандъкова, министри и народни представители.

3-ти март е сбъдване на вековната вяра на българина – свободата на отечеството, каза президентът на Република България Росен Плевнелиев в словото си по време на тържествената заря-проверка на площад „Народно събрание“ в столицата по случай 3 март.

Президентът каза, че в летописите ни има страници, които винаги ще ни изпълват с гордост. Споменът за великите моменти ни дават самочувствие и осмислят нашата национална идентичност.

„Този празник ни е скъп – той е символ на възстановяването на българската държавност. Това е ден, в който отдаваме своята признателност към жертвите, дали живота си за Освобождението ни.”

3matrПрезидентът каза още, че тази вяра и надежда даде на българите да изнесат най-тежката част от балканските войни. Тежките изпитания го научи на мъдрост. „Днес чуваме много имена на герои, будители, учители, идеолози, на националноосвободителните ни движения и ние имаме дълг да опазим и съхраним тяхното дело.“

Сбъдната мечта на българина му даде дързост да изгради държавата си – независима прогресираща и догонваща развитите европейски страни. Приетата Търновска конституция е най-демократичната за своето време.

Още преди обяд националният флаг беше издигнат по време на тържествена церемония в столицата, а президентът поднесе венец пред паметника на Незнайния войн. По повод празника бяха произведени 25 артилерийски салюта.

След началото на националния протест се състоя и тържествена смяна на караула. Малко преди това в храм-паметник „Св. Александър Невски” беше отслужен благодарствен молебен за Освобождението и панихида за загиналите.

Именно днес беше и първата служба за 3-ти март на новия български патриарх Неофит.

Дворът на Националния военноисторически музей беше препълнен с хора. Всички те се бяха наредили на опашка, за да се възползват от уникалния шанс да видят оригинала на Самарското знаме. Подобно събитие се случва веднъж на няколко години, поради което имаше огромен интерес.

Макар и с едночасово закъснение, чествания имаше и на историческия връх Шипка, където по традиция се събраха множество хора. Бяха поднесени венци и цветя, а в тържествата се включиха и военнослужещи от Сухопътните войски.

Навръх празника Пазарджишкият музей откри изложбата „Санстефанска България и борбите за обединение и независимост”, посветена на възстановяването на българската държава след подписването на Санстефанския мирен договор на днешния ден през 1878 г.

Кюстендилци не изневериха на дългогодишните си традиции и отбелязаха националния празник савтопоход до селата Коняво и Соволяно. В знак на признателност към делото на руските войни, те поднесоха цветя на паметник, увековечаващ героизма и делото на руската армия.

В Сливен поднесоха венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и на сливенските възрожденци. Малко по-късно на площада в града започна лекоатлетическа щафета и масов крос.

По случай 3-ти март в Стрелча беше открит бюст-паметник на полковник Тимирязев, освободител на града. Във Видин пък имаше историческа възстановка на Освобождението.

Българската общност в Сеул също се включи в празненствата, като се събра в православния храм „Свети Николай” в южнокорейската столица.

Чествания имаше във всички български градове.

 Източник:inews.bg