Едно от явленията, които имат най-съществено значение за живата природа на Земята, е смяната на деня и нощта, на светлината и тъмнината.

Земята се върти около оста си и около Слънцето. В резултат от това времето се разделя на денонощия, сезони, години. Функционирането на човешкия организъм е съобразено с цикличната смяна на деня и нощта. И така е от „време оно„, откакто човек съществува.
Човешкият организъм има свой вътрешен биологически часовник, който се е изградил в продължение на хилядолетното съществуване на човешкия вид. И този часовник естествено е съобразен именно с цикличната смяна на деня и нощта, на светлината и тъмнината.
treto okoПоследните изследвания на учените разкриват изключителната роля именно на

третото око (шишарковидната жлеза) във функционирането на този вътрешен биологически часовник на човека. При това – именно третото око произвежда и хормоните – микрочастици, чрез които вътрешният биологически часовник оказва влияние върху функционирането на човешкия организъм.

Към настоящия момент водещите експерти по въпроса в световен мащаб са категорични – именно отделяният от третото око (шишарковидната жлеза) хормон мелатонин е
регулаторът на биоритмите на живите организми фактът, че епифизата е основният регулатор на цикличния биологически часовник на човека, базиран на смяната на деня и нощта, на светло и тъмно, е пореден аргумент, доказващ тезата на учените, че именно тази жлеза е митичното трето око, защото, ако се абстрахираме от очите – органът на човешкото зрение, няма друга част в човешкото тяло, чието функциониране да е свързана в толкова голяма степен с периодичната смяна на светлината и тъмнината.
Източник:razkritia.com