Заливат България  с опасни козунаци, които предизвикват нервни кризи!

Вече половин милион от опасните козунаци са „заловени” на пазара, алармират от комисията за защита на потребителите!

Както сами разбирате изобщо не става въпрос за поредната лъжлива информация. Зад това предупреждение стоят експертите от комисията за защита на потребителите!

В последно време безотговорни производители масово произвеждат опасни козунаци с цел да привлекат потребителите с ниската си продажна цена!Причината да са толкова евтини е, че натуралните яйца, захар и мляко се заместват с така наречените „миксове”, съдържащи опасни за хората химически вещества, които се смесват с брашното и чиято цел е да заменят натуралните продукти.

Причината, както вече споменахме е, че така продуктът става изключително евтин!

Много често цената на един такъв козунак от 1 килограм е колкото цената на една кифла!

kozunak1

Например за много от евтините козунаци се използва подсладителят ацесулфин, който предизвиква нервни разстройства, алергии, кожни обриви и болки в стомаха.

Други опасни съставки в опасните козунаци са : емулгаторите Е471, Е472 и Е482, както и оцветителят бетакаротин – миналата година този оцветител е бил забранен за употреба, но незнайно как сега е отново в листата на разрешените за използване продукти. Следващите в списъка са подсладителите аспартам и  цикламат Е170!

С тези опасни миксове производителите пестят време и пари и така една бройка от продукта излиза с 50% по-евтин от този, приготвен от натурални продукти!

За съжаление на пръв поглед няма абсолютно никаква разлика от натуралните хубави козунаци и опасните ментета!

Как можете да се ориентирате?!

Единствено по цената!

Цената на един натурален козунак от 400 грама не може да бъде под 2.50 до 3.20, според състава си – дали има локум или сушени плодове.

А, цената на един натурален козунак от 1 килограм  не трябва да бъда по-малко от 5 – 6 лева!

Опасните козунаци произведени от „миксове” държат цени от около 1.50 за 400-грамовите и около 2-2.50 за тези по килограм!

Най-много от опасните козунаци има във варненско!

Източник:chudesa.net