Цените на тока да се определят максимално прозрачно, с участие на работодателски, синдикални и граждански организации, предлагат от КНСБ.

Предложенията е представил днес пред държавния глава Росен Плевнелиев президентът на синдикатите Пламен Димитров.

Първото от осемте предложения е потребителят на електроенергия да заплаща цената, отразяваща разходите за нейното производство, пренос и разпределение. От КНСБ искат в максимална степен да се ограничи включване в цената на крайния потребител на добавки за „зелена“ и „кафява“ енергия, които по данни на НЕК възлизат общо на 9,52% от крайната цена за 1 квтч. енергия.knsb

От КНСБ предлагат да се промени структурата на ценовия микс, по който НЕК продава ток, като се спазва правилото за електроенергия с най-ниска цена при съблюдаване на техническата експлоатация на електроенергийната система, пише БТА. Към момента цената на микса без ДДС е 79,18 лв./МВтч.

Конфедерацията предлага още намаляване на таксата за пренос за износ на електроенергия, която в момента е 34,26 лв./МВтч. и затруднява реализацията на енергия на външните пазари, както и въвеждане на държавна гаранция по заемите, взети от НЕК основно за инвестициите в АЕЦ „Белене“ и ВИЦ „Цанков камък“.

При утвърждаване на цените държавният регулатор да извършва задължително веднъж в годината регулаторен одит на енергийните дружества, който сега се извършва веднъж на 5 години, искат още от КНСБ.

Синдикатът предлага членовете на ДКЕВР да се избират от парламента, като част от тях да представляват гражданска квота. Конфедерацията иска въвеждане на нови текстове в Закона за обществените поръчки, които да избегнат възможността да се възлагат поръчки без обявяване на тръжни процедури между свързаните фирми.

Предлага се също ДКЕВР да задължи ЕРП-тата да приведат в съответствие с дадената им лицензия политиката си на възлагане на голяма част от дейността си на външни фирми.

От синдиката припомниха твърдения на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и енергийния регулатор, че след промяна на структурата на ценовия микс ще се постигне понижение на тока с 8 на сто. Според КНСБ това е възможно, но само при промяна на такса „пренос“, която се начислява при износа в пълен размер.

Източник:inews.bg