Крадците на топлоенергия могат да бъдат наказани. Ако при проверката на нулевите прогнозни дялове се установи, че все пак радиаторите са пускани и парно се консумира, то на тези клиенти ще бъде начислявана максимална мощност.

Те ще плащат високи сметки, докато не бъде изготвена годишната изравнителна фактура. Това предвижда една от предложените промени за отчитане на парното и топлата вода, предложена от работна група към Столичния общински съвет на „Топлофикация София“.

Въпреки че са декларирали, че няма да ползват парно, близо 7000 домакинства са се топлили за сметка на съседите си.

Поставените пред „Топлофикация София“ изисквания са изготвени и предадени на Столична община. Кога ще влязат в сила зависи от това кога промените ще бъдат утвърдени в Закона за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяване“, обясниха от дружеството за iNews.

Това обаче може да стане едва след избирането на нов парламент.

За да се избегнат кражбите на парно, промените предвиждат още топлинните счетоводители да поставят пломба на мястото на присъединяване на радиатора към хоризонталните тръби на отоплителната инсталация. Такива пломби ще бъдат поставяни върху всички отоплителни уреди.

Целта е да се избегне порочната практика на демонтиране на радиаторите по време на отоплителния сезон.

Предложени са и промени в общите условия на договорите между столичното парно и фирмите за дялово разпределение. Измененията предвиждат глобите и санкциите за топлинните счетоводители да се увеличат десетократно, ако не спазват изискванията.

Така на практика фирмите са длъжни да правят междинен отчет при заявени в началото на сезона нулеви дялове. Засичането на потребената топлинна енергия трябва да стане в периода декември-януари.

От данните на Изчислителния център на „Топлофикация София“ съобщиха, че около 84% от столичани, ползващи услугите на дружеството, ще платят по-ниски сметки за парно за март. От фактурите на 83% от клиентите става ясно, че те дължат до 150 лв. за март, съобщиха от дружеството. Средното намаление на сметките спрямо февруари е около 6%.

За около 84 000 абоната понижението е с около 50%.

Въпреки че март е по-дълъг от февруари, температурите са били по-ниски, посочиха от дружеството.

Сумите във февруарските сметки пък са били с 14,4% по-малки от януарските също заради по-високите температури.

През третия месеца на годината абонатите на столичното парно са консумирали с 2436 мегаватчаса по-малко в сравнение с предходния, става ясно от данните.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

През февруари-март беше извършено допълнително междинно отчитане на топломерите по искане на абонатите. В резултат на това става ясно, че прогнозните дялове на 16% от абонатите са повишени в сравнение с реално отчетените стойности. Това означава, че са консумирали повече топлинна енергия и съответно ще трябва да платят повече

От данните на центъра става ясно, че най-голям остава делът на завишените сметки с до 10%, което представлява около 50 000 абоната.

При 8500 домакинства има коригирани нулеви прогнозни дялове.

От дружеството обясниха, че в тези имоти, въпреки заявеното нулево потребление на парно, са ползвали топлинна енергия и са се греели нормално. Това означава, че до излизане и получаване на изравнителните сметки, сумите са се плащали от техните съседи.

Прогнозните дялове няма да бъдат коригирани на тези абонати, които не са осигурили достъп на отчетниците до уредите. По данни на дружеството това са 41% от собствениците на имоти в сгради, в които е направен извънреден отчет. Промяна може да има едва при извършването на годишния отчет на уредите след окончателното спиране на отоплението. Той е задължителен и се прави от топлинните счетоводители в рамките на годишното изравняване. То ще бъде извършено през май и юни тази година, обясниха от столичното парно.

Освен че вече могат да се плащат мартенските сметки, започна и поетапното спиране на отоплението в столицата. В Наредбата за топлоснабдяване се посочва, че сред задължителните условия са да има три последователни дни със средна температура в денонощието от над 12 градуса.

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН въпреки временното захлаждане вече има три последователни дни с такива температури. Метеоролозите очакват трайно затопляне на времето от сряда.

Парното ще се спира по топлорайони, а не по квартали, обясниха от дружеството. Експертите ще тръгват от блок на блок и ще спират топлоподаването.

До момента около 265 сгради, от които 100 училища, административни и обществени сгради, вече са се възползвали от възможността за предсрочно спиране на парното, обясниха от „Топлофикация София“.

От дружеството уточниха, че при желание от страна на абонати, отоплението в отделни сгради може да остане включено.

За целта е необходимо да се проведе Общо събрание на етажната собственост, което да излезе с такова решение. Заявлението се подава в обслужващия топлорайон.

Източник:inews.bg