Новият Изборен кодекс (ИК) ще бъде окончателно готов не по-рано от началото на следващата година. Това каза зам. председателят на парламентарната група на „Коалиция за България“ Янаки Стоилов на брифинг в Народното събрание.

Така социалистите дадоха да се разбере, че нямат намерение да се съобразят с исканията на част от протестиращите за бързи предсрочни избори. Наскоро Мая Манолова обясни, че новият кодекс ще е готов в рамките на три месеца, което означава до края на септември т.г.

izboren

Сега обаче червените си удължиха срока. Като аргумент за това те изтъкнаха факта, че ще извикат на консултации т. нар. Венецианска комисия към Съвета на Европа (официалното име е Европейска комисия за демокрация чрез право – б.а.). Това е било предложено на среща днес с представители на ПАСЕ в парламента.

Ние ще поискаме становището на Венецианската комисия, което да се надяваме, че ще бъде готово в рамките на няколко месеца, аргументира се Стоилов.

Думите му бяха подкрепени от лидера на БСП Сергей Станишев, който всъщност пръв съобщи новината за сезирането на Венецианската комисия във връзка с новия ИК.

Източник:pik.bg