Големият проблем в България са безработицата и закриването на работни места, а не минималната работна заплата“. Това каза изпълнителният директор на Българската стопанска камара Божидар Данев, цитиран от агенция „Фокус“.

„Над 70% от мерките, които ние приехме в антикризисната програма на практика не се изпълниха от правителството на ГЕРБ и това е една от причините за задълбочаване на икономическата криза”, отбеляза Данев.

Според него синдикатите отиват по най-леката пътека – намаление на цените и увеличение на доходите. Никой обаче не казва за сметка на кого ще бъде това увеличение, смята Данев.bsk

„БСК зае твърда позиция компенсацията да идва с инструментите на социалното подпомагане, а не чрез промени на цената на енергията, която и сега се субсидира от бизнеса”, обясни той.

По негови думи бизнесът плаща по-висока цена, за да плаща населението по-ниска. Така бизнесът губи конкурентоспособност и закрива работни места, съответно се увеличават социалните разходи на държавата.

„Всяко вдигане на минималната работна заплата води до увеличаване на безработицата и закриване на работни места“, категоричен е шефът на БСК.

Източник:inews.bg