Русенският митрополит Неофит е новият патриарх на България, показва непотвърдена информация от заседанието в Синодалната палата.

Той е излъчен от Патриаршеския църковноизбирателен събор на втори тур, сочат неофициални резултати. Подобен избор се провежда за пръв път от 42 години насам.

До избора се стигна на фона на мащабни протести в София и след балотаж между Неофит и ловчанския митрополит Гавриил, след като на първия тур никой от тримата претендент не събра необходимите му 92 гласа, а от надпреварата отпадна старозагорският митрополит Галактион.rysenski

Дядо Неофит имаше преднина на първия тур, когато събра най-много подкрепа – за него гласуваха 72-ма от делегатите.

Предстои наследникът на патриарх Максим да се отправи с литийно шествие към катедралния храм „Св. Александър Невски“, където ще се състои интронизацията му.

В края на церемонията новият глава на Българската православна църква ще застане на патриаршеския трон, където двама митрополити ще възгласят трикратното „Достоин”, на което ще отговори клирът, а след тях и хора с миряните.

На интронизацията присъства президентът Росен Плевнелиев. В „Александър Невски“ влезе и Симеон Сакскобургготски, а на церемонията присъстват и представители на чуждите православни църкви.

Кой е новият патриарх

Русенският митрополит Неофит е роден в София на 15 октомври 1945 г. със светското име Симеон Николов Димитров.

Името му е едно от обявените като архиереите, сътрудничили на комунистическите тайни служби, но Неофит така и не е забъркан в някакъв скандал от това.

Той е работил за VI управление на Държавна сигурност под агентурен псевдонима „Симеонов“. Досието му е прекратено, защото е отказвал да сътрудничи на службата. В мотивите за „отлъчването“ му от ДС се посочва, че е силно религиозен, привързан към църквата и се оформя като един от консервативно настроените млади висши духовници, радетели за спазване на старите традиции.

Неофит завършва основното си образование през 1959 г. и след това е приет в Софийската духовна семинария. Следва в Духовната академия „Св. Климент Охридски“, а през 1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при академията.

Постриган е в монашество с името Неофит през 1975 г. в Троянската света обител от вече покойния Български патриарх Максим. В същата година е ръкоположен в йеродяконски чин, а година по-късно става йеромонах в столичния храм „Света Неделя“. От 1981 до 1985 г. е протосингел на Софийската митрополия.

На 8 декември 1985 г. е хиротонисан в епископски сан с титлата „Левкийски“ и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

През 1989 г. става ректор на Духовната академия в София, а през 1991 г. е избран и за пръв декан на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Заема поста половин година, защото през 1992 г. е назначен за главен секретар на Светия синод и председател на Църковното настоятелство при „Св. Александър Невски“.

През 1994 г. е канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. След разделянето на Доростоло-червенската епархия на Русенска и Доростолска епархии през 2001 г. митрополит Неофит е титулуван за Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.

Към момента Неофит е и председателстващ заседанията на Св. Синод, а също е избран за председател на синодалната Просветна комисия.

Източник:inews.bg