Комисар Кристалина Георгиева влезе в челен сблъсък с европейска медия заради разпространявани от изданието факти за нея. Същевременно тя се зае с всички сили да отрича, че се опитва да влияе на процесите в България, в която се вихрят протести.

Причината за реакцията на еврокомисаря е твърдението на New Europe, че Георгиева „натиска“ за нови избори в България, които ще се в полза на предишните управляващи, начело с Бойко Борисов.

Euroactiv излезе с материал по този повод, в който се казва, че бившият зам.- шеф на Световната банка се е срещнала с неин представител, като тогава Георгиева е отрекла, че се опитва да влияе на политическата обстановка в България.

Също така еврокомисарят заявила, че приема поста си в ЕК много насериозно и е решена да изкара докрай мандата си. Това по нейни думи била висококвалифицирана работа, в центъра, на която са глобалните природни бедствия и конфликтите.

Георгиева подчертала, че бележките от Брюксел към страната ни нямали решително значение за подобряване на ситуацията в страната. „Аз не мисля, че изявленията от Бюрксел ще оправят нещата в България“, казва тя.

От EurActiv припомнят, че в страната ни има демонстрации на фона на потъващата икономика и политически битки. Предишното правителство, водено от Бойко Борисов, падна през февруари. От медията добавят, че на 40-я ден от сегашните протести те прераснаха в насилие.

Еврокомисарят категорично отхвърли твърденията на New Europe, че натиска за незабавни избори, за да върне лидерът на ГЕРБ отново на власт.

„Аз не чета New Europe. Когато пристигнах тук в началото на мандата си, те публикуваха значително количество клеветническа информация за мен, за моя екип и за работата ми. Това, което те са написали, абсолютно не отговаря на истината. Никога не съм нарушавала правилата на поведение, важащи за всеки комисар, а именно да не се намества във вътрешните работи на държавите-членки“, заяви тя.

Комисарят отхвърли твърденията за евентуалната й номинация за премиер на България. Тя определи като невярна и информацията, че е истинското й името е Сталинка, в чест на съветския диктатор Йозеф Сталин. Георгиева обясни, че е кръстена на баба си Кристина.

Приятелката на Георгиева и комисар по правосъдие Вивиан Рединг беше на посещение в България, за да участва в дебат за бъдещето на Европа. Той беше белязан от политическата ситуация в страната. Много от ораторите призоваваха ЕК да играе ролята на арбитър в патовата ситуация, в която са намират политическите партии в България, подчертават от EurActiv. Оттам цитират и Рединг, която заяви, че у нас продължавала да чува за корупция и олигархия и за това, че хората са отчаяни. „Демокрацията не може да функционира така“, каза зам. -шефът на ЕК.

От изданието публикуват и позицията на лидера на БСП и на ПЕС Сергей Станишев. „Ние видяхме едно друго лице на протестите“, коментира той и добави, че някой има интерес от това да падне кабинетът „Орешарски“ и ГЕРБ отново да се върне на власт. kg

Същевременно днес от New Europe излязоха с отговор на твърденията на Кристалина Георгиева в материали, озаглавен „Демокрация или мафиокрация“. „Последното изказване на еврокомисаря и кризата, в която се намира страната й, изискват разяснения за това каква е нашата позиция за ситуацията в България“, пишат от медията.

„На 12 май българите избраха нов парламент. В последствие беше сформирано коалиционно правителство. Основните причини за това предишните управляващи да паднат от власт са няколко. Първата е катастрофалната финансова политика, водена от внесения от САЩ вицепремиер Симеон Дянков. Той успя да смачка средната класа и да създаде нова огромна по размери прослойка – тази на новите бедняци.

Втората причина е съветският маниер на вътрешния министър Цветан Цветанов, прилаган срещу опонентите на кабинета „Борисов“, и за който рано или късно той ще отговаря пред прокуратурата“, посочват от New Europe.

От изданието изразяват позицията си, че избраното на 12 май правителство трябва да продължи да управлява България. „Ние вярваме в демокрацията и поради това не подкрепяме спонтанните или не демонстрации, от които всички настоящи и бъдещи губещи се опитват да спечелят. Всеки от тях го прави от гледна точка на своите интереси, които обаче на края на деня се сливат в един – да си върнат властта, за да продължат политиката и практиките на предишните управляващи“, се казва още в материала.

„Досега ние оценявахме положително работата на комисар Кристалина Георгиева. От гледна точка на политиката обаче нашата позиция е кристално ясна: Ние вярваме в демокрацията, а не в олигархията. Поради това ние искаме да чуем, че Георгиева споделя нашите виждания, въпреки че тя беше една от тези, които препоръчаха Симеон Дянков“, заявяват от изданието.

От медията коментират и изказването й спрямо New Europe. „Всички добри взаимоотношения може да се сблъскат с трудности, понякога комбинирани с горчивина. Изглежда, че еврокомисарят чувства, че връзката й с New Europe минава през такава сложна фаза. Както се е случвало и преди при подобни обстоятелства, тя отправя обвинения, които не би направила, ако ситуацията не беше толкова напечена“, пишат от там.

Изданието подчертава, че комисарят е в правото си да отрича информация относно нейните действия, когато счита, че те са погрешни. „Но ние със сигурност можем да препишем влошаването на това, че като повечето политици по високите етажи в ЕС и тя се чувства недобре, когато обстоятелствата я принуждават да търси трудния баланс между ролята си в ЕС и неизбежната понякога намеса в политиката на родните си държава“, коментират от New Europe.

От медията отричат да имат тенденциозно отношение към българския еврокомисар. От там съобщават, че първи са писали и то с ентусиазъм за изслушването на Георгиева, преди да бъде назначена на поста в ЕК.

В материала се казва, че е дълг на изданието да информира не само за добрите дела на политиците, но и техните грешки. „Комисарят явно е разстроен от нашата статия относно изказванията за ситуацията в България. От наша гледна точка всяка позиция, която провокира политически протести, която поляризира обществото и води до насилие, е извън компетенциите на еврокомисарите, особено, когато тези изказвания засягат техните собствени страни.

Източник:inews.bg