kuku

Единайсет лева бил първият хонорар на Камен Воденичаров за предаването „Ку-ку“. Колегата му Влади Въргала пък взимал пет. В сутрешния неделен блок на БНТ двамата се върнаха към спомените за славното студентско предаване, което този януари навършва 23 години. По този случай от 4 февруари БНТ1 започва поредицата ретро следобеди, в която след новините в 16 часа в понеделниците ще се излъчват архиви от „Ку-ку“ и „Каналето“. „Как ще ги стигнем американците“ с Тодор Колев ще се възроди във вторниците, а в сряда е ред на шоуто НЛО.

„Дадоха зелена светлина на младите, но дойдоха такива млади, че им объркаха сметките“, спомни си за началото Камен. „Представете си, че има само един канал и няма интернет. Освен това дотогава млади хора в телевизията изобщо нямаше“, обяснява той предпоставките за успеха. „До този момент, който и да се появеше на екрана, всяка негова дума се слагаше на кантар. А на нас ни се даде шанса да говорим, каквото си поискаме“, допълва и Влади Въргала.

„Осъзнах, че сме на върха, когато започнахме да слизаме оттам. Ходът надолу беше естествен процес. Появиха се и нови медии. Екипът на „Ку-ку“ се разпръсна в телевизиите“, описва Воденичаров причината за разпада на предаването. „Парите и егото. Те са най-големите врагове на човека“, пък допълни Въргала.

Що се отнася до случая с новината за гръмването на АЕЦ „Козлодуй“, Варгала заяви, че историята е била партийно поръчение. „Няма преки доказателства за това дали е било политическо дело. Не знам дали има такава завера, но голяма част от екипа го направи силно, за да покаже силата на манипулацията“, допълва го Камен Воденичаров. Петър Курумбашев пък, който е част от “ козлодуйския“ екип, обясни: „Никога не бих повторил това предаване. То беше много близко до Чернобилската авария, която остави лоши спомени. Бяхме подсъдими три или четири години по този процес, след това ни

оправдаха. От професионална гледна точка трябва да поздравим режисьора Надал Алгафари. Искахме да покажем силата на телевизията като наивни студенти, които смятат, че могат да обърнат света. Всъщност ние подценихме силата на медията.“

източник: novinata.org