pazar

Част от търговците на Женския пазар ще бъдат преместени и ще продължат работа на сергии на други места в София. Реорганизацията се налага, тъй като от вчера тържището е затворено за цялостна реконструкция от ул. „Екзарх Йосиф“ до ул. „Св. св. Кирил и Методий“. Над 50 маси и 91 павилиона вече са освободени от наемателите. Подготвя се строителната площадка, а първата копка ще е на 15 август.

„Малка част от търговците ще получат маси на другата част на тържището откъм бул. „Сливница“, която бе ремонтирана през 2010 г.“, обясни шефката на борда на пазари „Възраждане“, които стопанисват тържището – Маргарита Александрова. За останалите все още се търси решение. „Знаем, че времената са тежки, а за търговците сега е силният сезон. Ще търсим варианти за всички“, каза тя. Съседният пазар „Димитър Петков“ също е в ремонт и не може да поеме нови маси. Не е ясно дали този на „Красно село“ може да осигури още места за търговците.

Продавачите нямат договори за наем с Женския пазар. Заради предстоящия ремонт досега те са плащали месец за месец наемите си. Предупредени са още в началото на годината, че предстои мащабна реконструкция на тържището.

Проектът предвижда да бъде обновено цялото пространство. Търговските павилиони ще бъдат решени от естествени материали – дърво, стъкло, метал. Ще бъдат подменени настилката на пазара, канализацията, водопроводът и осветлението. Ще бъде монтирано и видеонаблюдение. Ремонтът ще струва 7 млн. лева.

Щ

е бъдат формирани нови площи на пазара, където ще бъдат разположени ресторанти, музей на пазара, кътове с озеленяване и пейки за отдих, обществени тоалетни. Планира се използване на покривни пространства за 2 открити амфитеатъра, в които ще се организират летни прожекции, детски и други празници. Предвижда се да бъде монтирана декоративна интерактивна кула за информация, както и място за графити. От височината на две кули с асансьори столичаните и гостите на града ще могат да наблюдават София от високо. Част от новите постройки ще са на 2 етажа, а на второто ниво се предвижда да бъдат организирани занаятчийски работилници. Съществуващите дървета ще бъдат съхранени. Общината е изпратила предписания на собствениците на частни сгради, част от които са паметници на културата, да започнат действия за ремонт на фасадите и общите части. Сега сградите в района са в лошо състояние, а някои са и опасни за преминаващите.

източник: trud.bg