Мислите за поставяне на завеси в спалнята, но не сте сигурни кои ще отговарят на стаята? Изборът на подходяща завеса може да изглежда сложна, но с някои прости съвети стаята ви ще се промени. Завесите са едни от най-важните аксесоари в една спалня. Те могат да пуснат премерена светлина или да създадат големина на пространството.

Изборът на подходящ цвят за завесите

Идеята е този аксесоар да  хармонизира с декора на вашия дом.

Добра идея при подбора на завесите е да се използва цветова палитра, която да ви съдейства за най-подходящите нюанси.  Погледнете стаята си, стените си, възглавничките от плат и ще видите цвета, който преобладава, който ще ви помогне да изберете тона на завесите си. Ако имате някакви съмнения, можете да изберете неутрални цветове.

Значението на текстила

Тъканта е друг момент, който трябва да предвидите при покупката на завеси за спалнята. Ако прозорецит на спалнята е слънчев, най-добре е да използвате лен, коприна или кадифе, тъй като те са устойчиви на слънце и са много издръжливи във времето

Въпреки това, ако искате стаята ви да бъде по-тъмна, можете да ограничите количеството светлина, което влиза с по-плътни завеси. Можете да изберете кадифен материал, който не позволява много слънчева светлина да проникне през нея. Когато става въпрос за тъканта, препоръчително е да проверите неговия състав и да не генерира мъх. Също така е важно той да е обработен с огнеустойчив материал, така че да не гори в случай на пожар.

Подходящ размер завеси

Преди да закупите или поръчате завеси, направени по поръчка, трябва да направите точни измервания на тяхното падане и ширина, в зависимост от това къде искате или трябва да ги поставите.

За да ги измерим, трябва да вземете предвид не само ширината на прозореца, но и дължината, така че завесата да я покрие. Ако стаята ви е с нисък таван и е малка, завесите ви трябва да са почти  до пода, така че пространството да изглежда много по-голямо.