Втора Катуница може да пламне в село Войводиново, което е само на 5 км от Пловдив. Местното население е настръхнало в очакване на нещо лошо. Причината е, че трябва да бъде бутната къщата на фамилия калайджии с 6 деца, построена незаконно върху общински имот.Ромите са категорични, че няма да се махат, пише “24 часа”. Главата на многодетното семейство Атанас Костов миналата седмица дори бил арестуван, защото вдигнал скандал в кметството и заплашвал със саморазправа хора от инициативния комитет за събаряне на дома им.
Жителите на селото са разделени на две. Част от тях не са съгласни Атанас Костов, жена му Елена Стоянова и децата им да останат без покрив. Други, близо 200 души начело с най-близките съседи на калайджиите, обаче искат те да освободят парцела. ka6ta
Сагата започва още през 2004 година. Тогава съветниците от община “Марица” дали отстъпно право на строеж на Стоянка Костова, майка на Атанас. Впоследствие то й било отнето, тъй като не спазила условията по договора. На своя глава фамилията вдигнала постройката, която през 2007 година била разрушена от общината като незаконна. Известно време Атанас, жена му Елена и 6-те им деца живеели в друга къща под наем на същата улица.
“Всеки ден ни обгазяваха, тъй като по цял ден горяха пластмаса в печката. Разбиха дома на хазяйката, унищожиха мебелите й и й задлъжняха с 1200 лева”, обяснява Атанас Чанлиев, председател на инициативния комитет срещу калайджиите. После те отново се върнали на общинския терен и струпали колиба, а през януари я покрили и я облепили със стиропор. След жалби на съседите от Регионалната дирекция по строителен контрол в Пловдив пратили писмо в община “Марица” с мнение за събаряне на къщата.
Атанас и жена му не приемат да се преместят на друго място от 500 кв. м, което общината им предлага.
“Онзи район е на 2 км от Войводиново и го готвят за гето, а аз не искам да живеем там. Със зъби и нокти се боря децата ми да се интегрират”, обяснява Елена. Тя се хвали, че всички са отличници, а голямата дъщеря учи за дизайнер. Семейството твърди, че има подкрепата на омбудсмана Константин Пенчев и на областния управител на Пловдив Здравко Димитров да останат върху обитавания парцел.

Източник:blitz.bg