За периода от въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене до 31 януари 2013 година регионалните здравни инспекции в цялата страна са извършили 143 724 проверки на общо 138 000 обекта. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова по време на днешния парламентарен контрол, предаде агенция „Фокус”.

Атанасова посочи, че в рамките на тези проверки са издадени 1820 предписания, написани са 789 акта за констатирани нарушения и са издадени 485 наказателни постановления.

Опазването и подобряването на здравето на населението е основният приоритет на правителство, като доказателство за това е приемането на пълната забрана за тютюнопушене в закрити помещения. Целта на въведената забрана през 2012 година на тютюнопушене е опазване на общественото здраве, като тя защитава здравето на непушачите и предпазва самите пушачи от прекомерната употреба на тютюневи изделия, отбеляза министър Атанасова.

Министерство на здравеопазването работи по две програми за ограничаване на тютюнопушенето, като това са Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето, приета през 2003 година и допълнението към нея.

cigariЗдравният министър посочи, че още през 2012 година е приключило разработването на програма за превенция на хронични незаразни болници 2013 – 2020, приет от Министерство на здравеопазването и ще бъде внесен за приемане от Министерски съвет.

Основната цел на проекта за превенция на хронични незаразни болести е редуциране на нивото на общите хронични незаразни болници, както и намаляване на употребата на тютюнопушенето, намаляване на злоупотребата с алкохол, правилното хранене и увеличаване на физическото движението, обясни Десислава Атанасова.

Източник:inews.bg