Проявите на гняв могат да бъдат вредни, защото причиняват скокове в хормоните на стреса и увреждат стените на кръвоносните съдове, споделят от istinskiistorii.com.

Управление на гнева

Повечето хора знаят, че навиците на начина на живот, като здравословна диета и физическа активност, могат да окажат влияние на продължителността на живота, те могат да доведат до преждевременна смърт или дълголетие, но със сигурност са свързани.

 

Ново проучване на Университета в Айова изследва как влияят отрицателните емоции като гняв на риска от ранна смърт.

Бил е зададен въпрос: „Лесно ли е да ви ядосат?“

Хората, които губят самообладание, лесно рискуват да умрат по-рано.

Мъжете имали средна възраст под 30 години в началото на изследването. Тези, които често отговаряли с „да“ на въпроса „Лесно ли е да ви ядосат?“, Имали повишен риск от ранна смърт. В сравнение с тези, които били значително по-спокойни.

Дори след като се вземат предвид други фактори, които корелират със смъртността, като доходи, семейно положение и тютюнопушене и дори отделни черти (като по-високи нива на познавателни способности, които могат да бъдат защитни), асоциацията все още остава.

Защо гневът може да бъде смъртоносен

Отрицателните емоции, като например гняв, предизвикват каскада от физически реакции, които се разпространяват по цялото тяло, включително увеличаване на сърдечната честота и повишаване на кръвното налягане.

Излиците на гняв могат да бъдат вредни, защото причиняват скокове на хормоните на стреса и увреждат стените на кръвоносните съдове. Калциевите отлагания в коронарните артерии са знак за повишен риск от сърдечен удар.

Според изследването, когато човек е ядосан, рискът от сърдечен удар се увеличава с почти пет пъти, а рискът от развитие на инсулт се увеличава с повече от три пъти в рамките на два часа след изблика на гняв, в сравнение с периода на покой. Рискът е още по-висок сред тези, които имат история на сърдечни проблеми.Тези с основни рискови фактори и тези, които често са ядосани, са били най-застрашени след гневни моменти.

Изследвания, публикувани в списание Circulation, показват, че гневните и враждебни мъже имат повишен риск от предсърдно мъждене или неправилни сърдечни ритми.