Днес, както всеки ден сутринта сигурно сте се втурнали на работа, срещнахте се с колегите за обяд, свършихте някои задачи, след това отново се прибрахте вкъщи, където с ентусиазъм ви посрещна кучето ви

Сега отделете малко време, за да помислите за неговия ден. Събуди се, изяде закуската си, излезе навън, за да си „свърши работата“, наблюдаваше как се приготвяте за работа, може би малко сте се разходили или просто ви придружи до вратата и след това прекара следващите девет или 10 часа в очакване да се върнете.

Денят ви е бил пълен с активност, умствена стимулация, решаване на проблеми и контакти с останалите – докато кучешкия ден беше пълен с… гледаше в стените.

„Най-добронамереният собственик не винаги осигурява това, от което се нуждае животното, и е вероятно нашите кучета и котки да страдат по начини, които не виждаме или познаваме“

Кучетата са силно социални животни. Те са еволюирали, за да получат това, което учените наричат ​​ген на хиперчувствителност. Това е една от причините хората да бъдат привлечени от тях – и обратно. Кучетата не просто търсят контакт с хората, те се нуждаят от тях. Без социално взаимодействие те стават депресирани и могат да развият поведенчески проблеми.

Не е изненадващо, че кучетата, които са непрекъснато вързани в двора може да станат прекалено страшни, тревожни и агресивни. Проучванията показват, че вързаните кучета са по-склонни да хапят от свободните кучета, а едно проучване установи, че една четвърт от фаталните атаки на кучета са от оковани кучета.

Само актът да оставите само куче вкъщи може да предизвика стрес, казват експерти, който обикновено е най-силен през първия половин час, но понякога може да продължи целия ден. Кръвните нива на хормона на стреса кортизол могат да бъдат повишени през цялото време, когато кучето е само. Кучетата с тревожност от раздялата могат да останат тревожни през целия ден, да прекарват часове в обикаляне, лаене или виене, някои дори могат да повръщат или да се хапят.

Защо кучетата са толкова стресирани, че са остават сами? Защото е неестествено. Отделянето на собственика от кучето не е доброволно. Винаги е неестествено кучето да се отдели и да изостави собственика си.

И все пак много кучета днес прекарват целия си живот неволно отделени от своите близки, като започват още, когато ги отнемат от техните майки и братя и сестри като кученца. След това, след като се свързват с новите човешки семейства, те обикновено остават изолирани за дълги периоди от време.