Месец преди предсрочните избори вече текат залагания за резултатите от вота. За първи път в България парламентарните избори са обект на хазартни залагания. Досега у нас са организирани залози за избора на папа, както и за победители в телевизионните риалити формати.

„В България хората разбират от няколко неща, едно от които е политика“, коментира пред bTV Красен Хинков, управител на фирма организатор на игри на късмета.

В програмата на залозите са разработени всякакви гледни точки и вероятности – от това коя политическа сила ще спечели до това коя партия ще мине 1%, коя ще вземе 4%, какви са нагласите по региони, кои са кандидатите за министър-председател, по възрастова граница, коалиции, колко ще са гласоподавателите, колко ще са реалните гласове и т.н.

Даниела, която работи като букмейкър разказа, че клиентите се вълнуват най-много от изборите и даже се замислят какви залози да пуснат. „Най-често минималния залог, като цяло лев, два лева. Понякога страшни монолози слушаме за обстановката в страната“, каза още тя.

купуване-на-гласове

Хората, които се занимават с определянето на коефициентите, се наричат трейдъри и са назначени на работа след интервю с детектор на лъжата. Те определят коефициентите, защото на експертно ниво следят целия информационен поток. Това са най-верните и обективни служители на този тип фирми, които стоят изолирани в отделни помещения и се назначават след интервю с детектор на лъжата.

„Ситуацията се променя ежечасно, експерти променят коефициентите. Когато програмата е отпечатана, коефициентите са били едни, а по-късно имаме почти изравняване на коефициентите на ГЕРБ и БСП“, обясни още Красен Хинков.

Според специалистите хазартните типове залагат на три принципа: първо – на най-ниския коефициент, което е най-голямата вероятност да спечелят, но най-малко пари, вторият принцип е на партията, която най-много държат и третия – на най-високия коефициент, тоест на случайността. Разбира се и при политическите залагания има скептици.

Шефът на букмейкърската фирма е категоричен, че компанията и служителите й са политически неутрални. „Ние сме едни от малкото хора, които имат абсолютен интерес изборите да са честни и случайни. Манипулираните избори оценяваме негативно, защото се предполага, че изходът е случаен. Ние можем да загубим доста много пари“, каза още Красен Хинков.

Залози за изборите се приемат до 23 часа на 11 май.

Източник:24chasa.bg