Вероятно си мислите, че познавате тялото си доста добре. В края на краищата, вие сте този, който го храни, подхранва го, гледа към него в огледалото и го използва, за да живее нормално. Но имате ли някаква представа, че има силата да смила метала? Или че всеки път, когато примигвате, правите малка дрямка? Или че вашето кутре е най-силният ви пръст? Всичко е вярно!

Мигането е микродямка

Вероятно си мислите, че мигането е просто нещо, което сте направили, за да държите очите си влажни или да пазите праха далеч от тях. Това е една много ценна услуга. Всъщност, затварянето на очите за кратко е установено, че ни помага да изострим вниманието си и служи като миниатюрно презареждане.

Големи очи

Големите очи могат да се считат за красиви от някои, но те могат да причинят късогледство. Късогледството е състояние, което кара далечните обекти да изглеждат размазано. Причината за това е, че светлината не достига правилно ретината. Ако очната ябълка расте твърде много, светлината се фокусира твърде рано, преди да достигне ретината, така че когато достигне ретината, изображението е замъглено.

Вкуса на космите

Нашите носни проходи и белите дробове са облицовани с фини косми или реснички, които откриват и измиват примесите. Как го откриват? Като усеща горчивите вкусове на нещата, които преминават през тях – като например никотин. Когато тези косми вкусят нещо горчиво, те увеличават скоростта си на движение, опитвайки се да премахнат лошите неща.

Косата знае, когато спиш

Друго лудо нещо, което косата може да направи: проследяване на моделите ви за сън. Изследователите са открили, че богатите на клетките космени фоликули съдържат РНК от „гените на часовника“, които изразяват цикъла на сън-будност на всеки човек. Ако ставате късно или лягате рано, косата ви ще го покаже.