Като опит за изкупително жертвоприношение определи лидерът на ДСБ Иван Костов уволнението на финансовия министър Симеон Дянков. По думите на тъмносиния лидер това е панически ход на премиера Бойко Борисов, който няма никакво отношение към проблема – масовите протести срещу високите цени на тока.

Костов отказа да коментира дали Томислав Дончев, който ще поеме поста на Дянков, може да се справи с поста. По думите на депутата това означава да се играе по свирката на Борисов да се отклони вниманието.

„Тази промяна не е достатъчна, трябва ново правителство и нови правила“, категоричен беше и съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. Сините поискаха оставка на целия кабинет и съставяне на ново експертно програмно правителство. Те искат това да се случи в тамките на сегашния парламент, а не както предлагат БСП разпускане и свикване на нов.

„Тези, които изведоха България от две кризи, са пред очите ни“, коментира Иван Костов кой трябва да влезе във въпросното експертно правителство.

Според сините спешните мерки, които трябва да се вземат, за да не ескалира напрежението, са две: промяна на ценовия микс на електроенергията и промяна на състава на контролните органи. Още от началото на протестите сините призовават точно за тези две мерки.kostow

Те припомниха, че нееднократно са заявявали, че в ценовия микс в момента с голям дял влизат скъпите централи като частните „Марици“ и че делът на АЕЦ Козлодуй може да бъде увеличен.

Преди около седмица лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че съставът на компетентните органи – ДКЕВР, КЗК и КЗП, не е сменян от времето на тройната коалиция и това трябва да се направи.ДСБ и „Единство“ призовават още икономическите министри и всички контролни органи да предложат нови европейски правила за заюита на потребителите от злоупотреби с господстващо положение и за драстично санкциониране на нарушителите.

 

Сините призоваха още политическите партии да не се опитват да употребяват протестите на гражданите и да не ги политизират.

По думите на евродепутата Надежда Нейнски гражданските протести са ясен знак, че страната ни навлиза в тежка, не само политическа, но и социална криза. По нейни думи липсата на реформи е довела до сегашното положение. Тя изрази и опасенията си и от „опасно сближаване на становищата на БСП и ГЕРБ относно национализацията на ЕРП-тата“ и видя в това крах на твърденията, че ГЕРБ водят дясна политика.

Източник:dnes.bg