petyr

Петър Петров е „Мъж на годината 2012“, съобщи Дарик радио. Спасителят-механик от кораба „Коста Конкордия“ спечели реномираната класация, която Дарик радио организира за пета поредна година. Тази вечер на церемония в „Интер Експо Център“ в София изпълнителният директор на първото частно национално радио Радосвет Радев връчи уникалната сабя за победителя на неговата съпруга Илияна и сина му Емил защото самият Петър Петров в момента е в египетски води като главен механик на кораба „Коста Вояджър“.

Освен грамотата „Кавалер на сабята“ и самата уникална сабя с гравирано неговото име, изработена от Васил Попов, президент на Първи частен ювелирен двор „Кесар“, „Мъж на годината 2012“ получи новата златна дебитна карта MasterCard от Българо-Американска Кредитна Банка и специална награда от спонсора Metaxa.

За „Мъж на годината 2012“ бяха номинирани още професионалният боксьор Кубрат Пулев и капитанът на националния ни отбор по футбол и Астън Вила Стилиян Петров. Един месец продължи гласуването в официалния сайт на конкурса Manoftheyear.bg. Механикът-спасител от „Коста Конкордия“ спечели допитването с 43,33 процента от общия вот. Заелият второ място борещ се с акутна форма на левкемия Стилиян Петров пък събра 38,75% от гласовете, а Кубрат Пулев остана със 17,92%.

Петър Петров стана вторият спасител-герой след Стефан Стойчев, който оглави класацията за 2011. И двамата получиха своето признание от българите за делото и саможертвата си да спасиш човешки живот. Самият „Мъж на годината 2012“ не напусна палубата, а участва в спасяването на над 500 души при потъването на 11-етажния круизен кораб „Коста Конкордия“ край италианския остров „Джилио“ на 13 януари 2012 година. Петър Петров рискува живота си и прави общо шест курса с една от спасителните лодки, отвеждайки пътниците в безопасност на брега. Роденият в Попово „Мъж на годината 2012“ е сред последните трима моряци, които напускат кораба, а и сега продължава да работи към същата фирма, като зад гърба си има 17 години като корабен механик. Женен е, има седемгодишен син и дъщеря на година и два месеца. За героизма си по-рано Петров беше отличен с почетен медал като един от 37-те лауреати на наградата за европейски гражданин на 2012 година от Европейския парламент.