Извънреден академичен съвет ще се произнесе по въпроса как да реагира на протеста на студентите

Днес в 14ч Академичен съвет ще реши каква е официалната позиция на Софийския университет към протестиращите студенти. Ръководството на университета трябва да реши каква ще е съдбата на окупаторите на Алма Матер.

Въпреки това обстановката пред Ректората не е напрегната, макар по това време да се очакват и контрапротестиращите.

Петима младежи по-рано обявиха пред медиите, че окупаторите приличат на хора – поддръжници на маниерите в някогашния СССР. Те искали да са в университета, за да учат и подчертаха и не намират за нормално той да е обкован във вериги.su

Ректорът Илчев е одобрил списък с хора, които да имат достъп до сградата, а в двора се приемат само служители на администрацията и журналисти.

Софийски университет е под пълна обсада от петък вечерта. На другия ден проф. Илчев подписа заповед, в която обяви понеделник за неучебен ден. Ръководството пък зае соломонова позиция – уважава борбата на протестиращите, но и настоя желанието на другите да учат да бъде уважено.

В първия ден на седмицата „ранобудните студенти“ над 150 преподаватели се подписаха в тяхна подкрепа. По-възрастните са разочаровани от правителството. За тях кабинета „Орешарски” е тотално компрометиран. Затова не просто подкрепят исканията за оставката му, разпускане на Народното събрание и предсрочни избори. Те подсилиха подкрепата си с нарочна декларация:
преподаватели1 300x280 Какво ще стане с окупаторите?! Ще се разбере днес!
преподаватели2 300x110 Какво ще стане с окупаторите?! Ще се разбере днес!