Франция не е променила позицията си относно Сирия, потвърди френският президент Франсоа Оланд пред в. «Льо Монд», ден след като британският му колега отхвърли възможността за нападение на разкъсваната от бунтовническо напрежение държава.Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че военен удар срещу Сирия може да бъде извършен до сряда и че изненадващото отхвърляне на въоръжена интервенция от страна на Великобритания няма да повлияе на позицията на френското правителство.

„Франция иска решителни и пропорционални действия срещу режима в Дамаск,” каза той. В сряда френският парламент ще се събере на извънредна сесия за Сирия. Пред журналисти Оланд добави, че всяка държава може да предприема самостоятелно действия и да реши дали да участва или не в дадена операция. Това важи както за Великобритания, така и за Франция.oland

Германия последва Великобритания след като министърът на външните работи Гидо Вестервеле изключи страната му да участва във военна намеса в Сирия.

Пред германски вестник министърът посочи, че никой не е искал от Германия участие във военна операция срещу Дамаск и Берлин не обмисля подобна възможност.

Отказът на британския парламент да одобри участие във военна операция срещу Сирия свидетелства, че Лондон разбира до какво може да доведат подобни сценарии, заяви помощникът на президента на Русия Юрий Ушаков, цитиран от РИА Новости.

„Той отразява мнението на повечето англичани и европейци. Струва ми се, че хората започват да разбират колко опасни са такива сценарии, особено без санкциониране от ООН. По-важно е как съюзниците възприемат тази информация”, каза Ушаков пред журналисти.

Източник:blitz.bg