Какво ще се случи, ако спортистите и техните тимове могат да предвидят точно кога един играч ще се контузи тежко? И след това променят тренировките и играта му, за да го предотвратят. На практика това ще спести милиони долари изгубени заплати, отлив на фенове и спад в продажбите на артикули.

Може да е разликата между това да спечелиш титлата и да отпаднеш. Изкуственият интелект може да направи това още сега.

Ще дам един пример. Със сигурност познавате фен на Ливърпул. Отбор, който спечели Висшата лига за първи път от 30 години. А след това започнаха да бъдат изтезавани от контузии, губейки част от ключовите си играчи за дълга серия от срещи или дори цял сезон. Това се отрази драстично на представянето и класирането им.

Оказва се, че в бейзбола някои тимове тайно вече използват такива алгоритми, но искат да ги запазят за себе си. Това е конкурентно предимство – огромно при това.

Един от най-великите играчи на Ливърпул е Стивън Джерард. Сега е мениджър на Рейнджърс и е на път да доведе до първата титла на отбора си, от 2011 насам. Голяма част от това е благодарение на Zone7 – компания, която се специализира в предвиждането на риска от контузии. Ако и ти смяташ, че си добър в познаването, направи си Slot V регистрация.

Когато Хетафе започна да работи с тях, от отбор отправил се към дъното се превърна в един преобразен клуб. И то за доста малко време. През сезон 2018-19, когато в Реал Мадрид, Барселона и Атлетико имаха между 27 и 47 отделни контузии на играчи, Хетафе имаше само 8.

Миналата година пък друга компания, Sparta Science, подписа с NFL, за да събира информация и с алгоритмите си да предвиди къде е вероятно даден играч да се контузи по време на игра споделят колегите от Scatter.bg.

Според Associated Press, отборите от NFL са загубили над $500 милиона заради контузии през 2019 година. Джев Стотс, който следи контузиите в NBA, е изчислил, че отборите там са загубили между 5 и 40 милиона долара всеки по време на сезон 2018-19.

Изкуственият интелект може да спести наистина много пари. Да видим и как става.

Ще разгледаме скъсването на ахилеса,  което може да изкара един атлет от играта за между 9 и 12 месеца. В много от отборите, спортистите вече носят всякакви устройства, които да следят движенията им, съня им, възстановяването и други. На базата на данни от GPS и акселометър става ясно, че преди тази контузия, хората които страдат имат навика да свалят лявото си рамо по-ниско от нормалното, когато сменят посоката в игра.

Това само по себе си все още не значи друго. Тъй като някой трябва да събира, анализира и обобщава информацията. Но изкуственият интелект може да прави това самостоятелно – с данните от всяка тренировка и всяка официална среща. Да открие промяната, да види, че възстановяването страда, че рамото действително слиза по-надолу. И да отправи предупреждение за риск от контузия. Треньорите пък ще променят начина му на подготовка, ще намалят минутите в игра, ще дадат почивка.

И това е само началото. За продължението, регистрирай се в SlotV!