Взривът на китайския ресторант в центъра на София не е случен й е в резултат на засегнати бизнес отношения, твърди журналистът Григор Лилов.

Според Лилов има битка за надмощие между арабските, руските и китайските интереси в България. Разследващият журналист е сигурен, че  част от тази игра е решението на премиера Пламен Орешарски да посети Китай, като престоя му там ще трае от 8 до 12 септември, а поетите ангажименти за тези дати изведнъж са отложени.Пекин обаче отказва да приеме Орешарски, както е преценено, като посочените дати не са конкретни, а ориентировъчни.
В този  случай агенция ПИК припомня, че експлозията се случи на 18 август, точно десетина минути преди протестиращите срещу управлението на БСП и ДПС да потеглят по планирания маршрут на митинг-шествието по бул. “Цар Освободител”, в посока Руската църква. Официалната информация на МВР и пожарната гласи, че причината е елементарна и е свързана със забравен котлон, който впоследствие се взривява.peevski
Григор Лилов е категоричен, че могат да бъдат направени и други прогнози, свързани с взрива. От политическа гледна точка журналистът насочва погледа си върху бизнеса и  сделката за придобиване на Българската телекомуникационна компания “Виваком“.
Журналистът припомня, че в края на 2008 г. китайската „Пасифик сенчъри инвестмънтс“ чрез „Пайн бридж инвестмънтс“ купува на висока цена инвестиционното звено на застрахователното дружество АИГ. През март 2010 г. пък хонконгският телеком PCCW купува „Пайн бридж“, с което сменя и мениджмънта на БТК.
На 9 ноември 2012 г. кредиторите прехвърлиха 94% от акциите на БТК на току-що появяващо се дружество „Вива телеком България”, съвместно дружество на Корпоративна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев и руския инвестиционен фонд . Сред акционерите се оказаха и част от кредиторите (с 16%) на извънборсов пазар, като сделката бе за едва 265 млн. евро, а останалата част от цената трябва да е платена по-късно чрез поемане на дълговете на БТК за 588 млн. евро.
“Вива телеком България”  е само физическият държател на акциите, а истинският притежател  е „Ви телеком инвестмънт“ със седалище в Люксембург, което  притежава 100% от същата „Вива Телеком България“. В него чрез офшорки имат участие групата около депутата на ДПС Делян Пеевски и КТБ заедно с „ВТБ Capital България“, управлявана от бившия министър на финансите  Милен Велчев. Продажба на БТК предстои да се  осъществи на 16 септември.

Източник:razkritia.com