Над 100 жалби и 9000 подписа, събрани в Пловдив срещу енергийните монополи, ще бъдат входирани до президента, Народното събрание, ДКЕВР и прокуратурата, предаде репортер наPlovdiv24.bg. Това заяви на пресконференция Светозар Николов – председател на „Организация за обществена самозащита ЕДНО“. На брифинга присъстваше и координаторът за Пловдив Благовест Стефанов.

На срещата с медиите те обявиха, че ще поискат стартиране на преговори с енергоразпределителните дружества.

Въз основа на подадени жалби и сигнали организацията е констатирала няколко сериозни нередности – като например злоупотреба с монополното положение на трите енергоразпределителни дружества, а също и картелно споразумение за подялба на пазара на електроенергия.2ba2d5f0c80c404adad9e46f0cc9cc6d_400x300
Друга нередност според тях е липсата на какъвто и да е контрол на отчитане на електроенергията и в тази връзка те предлагат да бъдат задължени ЕРП-тата да монтират последно поколение смарт електромери, при които отчитането ще става дистанционно, а клиентите ще могат по всяко време да следят потреблението си.
Бяха изнесени данни за злоупотреби и надписани сметки. Единият случай касае абонат, който  е починал, но въпреки това е получил 60 лв. сметка заток, а другият – семейство, което е в чужбина.
От Организация за обществена самозащита ЕДНО обявиха, че дават едноседмичен срок на институциите за отговор на техните искания, но не пожелаха да разкрият какво биха предприели в случай, че не получат такъв.

Източник:plovdiv24.bg