ch192

Бездарни чиновници са виновни за нелепата смърт на Чочо Попйорданов, научи HotArena.net. Мястото е трябвало да бъде обезопасено с ограда, но по всичко личи, че някой пак не си е свършил работата. Тази немарливост коства живота на Чочо Попйорданов и застрашава този на други посетители на частните Боянски гробища, където ходят и деца. На снимките ясно се вижда, че високото близо 2 метра място не е обезопасено с парапет.
Единствено табела обозначава смъртната опасност, но за съжаление, се оказа недостатъчна. „При проекта на частното гробище е трябвало да има задължително предписание към собствениците да сложат на въпросното място парапет. Иначе глобите са солени, а и очевидно е опасно. Освен това там ходят и малки деца, които тичат, не внимават, може да стане и още по брутална трагедия“, предупреждава известен архитект пред HotArena.net. Факт е, че ако имаше монтирана ограда или друго съоръжение, Чочо още щеше да бъде жив.

 

Чиновнически пропуск или умишлен пропуск от страна на собствениците бе заплатен с живота на актьора. Засега не е ясно дали близките на Попйорданов ще предприемат действия срещу собствениците. На концесия Гробището в Бояна е първото частно гробище на територията на София. Говореше се, че е на път да фалира и щеше да се дава на концесия. Хора от кръга на Сергей Станишев и ексдепутат от НДСВ се очертаваха като бъдещи концесионери на гробищата в София. Димитър Ламбовски – бивш народен представител от НДСВ, заедно с Бисер Христов – строителен предприемач от кръжеца на Сергей Станишев, са съсобственици на първото българско частно гробище в „Бояна”.
Фирмата им не крие амбициите си да прилапа и общинските паркове за вечен покой. Междувременно, докато изчакват конкурса за концесията, бизнесмените продължават да изкупуват терени за частни гробища. Освен политическото си лоби, собствениците на гробищен парк „Бояна” имат силни позиции и в Светия Синод. Говори се, че Димитър Ламбовски е в отлични отношения с високопоставените свещеници и се радва на тяхната подкрепа. От своя страна, Светия Синод също защитава интересите си. Основната им цел е да ударят по погребални агенции, които дърпат доста пари от бизнеса им ( колкото и грубо да звучи). Проблемът е в свещениците, които работят за частниците.

 

Заради тях Църквата търпи много негативи. В бъдещите концесионери на гробищата, от Светия Синод виждат идеалната възможност да се отърват от натрапниците. От погребалните агенции обаче намекват, че решението за отдаване на гробища на концесия, е солидно заплатено от заинтересованите.

източник: center-bg.com