Благодарение на уникална операция слепият баща за първи път видя синовете се, като използва своя зъб

За да възстановят зрението на пациента, хирурзите използваха собствения му зъб, в който бе монтирана леща.  За тази фантастична технология, която успешно възвърна зрението 43-годишния баща на близнаци, разказва филм на BBC.  Преди 16 години при промишлена авария в очите на британския шофьор Ян Тибътс попада метал и наранява роговицата на шест места. Постепенно раните зарастват, но той загубва дясното си око. Година по-късно ослепява и с лявото.

Мечтата да види четиригодишните си синове отвежда слепия Ян в Брайтън, при хирурга Кристофър Лиу от очната клиника на Съсекс.

operaciq

Специалистът предлага частично да възстанови зрението на бившия шофьор чрез нова, почти фантастична технология, която се експериментира от няколко години във Великобритания. Тибътс и съпругата му Алекс се съгласяват на революционната операция, след като всички предишни опити, да се възвърне зрението, се провалят, оставяйки мъжа депресиран и без препитание.

Сложната хирургическа процедура, наречена остео-одонто-кератопротезиране, се състои от два етапа. В предварително изваден зъб на пациента се пробива отвор и се поставя леща. Хирургът след това имплантира тази конструкция в окото на Ян. Според Daily Mail, понеже зъбът е тъкан на пациента няма отхвърляне и в резултат на това зрението на англичанина се възстановява на 40%. Операцията напълно променя живота на слепия доскоро Ян. Той вижда за пръв път своите близнаци и вече не се чувства излишен, защото е способен да помогне поне малко у дома.Процедурата със сложното име се извършва изключително рядко. Хирургът я прилага за възстановяването на друг пациент – 42-годишният Мартин Джоунс. Той остава сляп след експлозия на разтопен алуминий и никога не е виждал своята любима, за която се жени осем години след инцидента.Няма гаранция за възстановяването, но понякога само такава процедура може да помогне на пациентите с тежки наранявания или изгаряния на роговицата – казва доктор Лиу. Тази сложна сложна  техника  усвоява от италианския професор Джанкарло Фалчинели.

Източник:chudesa.net