Протестът е от 16 ч. пред сградата на Националната здравноосигурителна каса в София и районните каси в страната. Исканията на медиците са за отпадане на лимитите в болниците и за оставката на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков заради въведените лимити за извършена дейност. С промените се плаща за определен брой пациенти по всяка клинична пътека.Според новите правила на здравноосигурителната каса, лимитът на направленията не позволява на лекарите да надвишават броя на прогнозираните талони. Ако пък им се наложи, са принудени да ги върнат в началото на следващото тримесечие. В случай, че са им необходими допълнителни, магическият кръг се затваря – трябва да ги заявят предварително с мотивационно писмо на база прогноза, предаде БНТ.nzok

„Честно казано, за мен звучи много странно как да мотивирам това, че не са ми стигнали парите. Да, повишена заболеваемост и повече какво да напиша. Броим стотинката, талон даден ли е, не е ли даден. Обикновено към края на месеца връщаме пациента, за да дойде следващият път, понякога се случва той просто да отиде и да си плати консултацията и за нас това е облекчение. Накрая ще трябва да стигнем наистина да спрем работа, да затворим кабинетите, да затворим болници и поликлиники, за да се случат нещата“, коментира ситуацията д-р Николай Колев.

Лекарите са категорични, че няма да отстъпят, ако не им бъде позволено да надвишават лимита с 10 процента, без да го компенсират, както и прегледите на деца и възрастни, и при диспансерно наблюдение да се регулират на годишна база.

Източник:blitz.bg