Маргинализацията на ромското малцинство остава най-неотложният проблем на България в областта на човешките права, се посочва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права, публикуван днес на сайта на институцията.

Проблем обаче са и влошаването на медийната среда и увеличаването на самоцензурата в медиите заради корпоративен и политически натиск.

Корупцията продължава да намалява потенциала на правителството и да подкопава общественото доверие в правосъдието и други държавни институции, смятат американските експерти.

sluh

 

Други проблеми в областта на човешките права в България са евентуални случаи на малтретиране на затворници и суровите условия в затворите и местата за лишаване от свобода, включително пренаселването им.
Правителството е предприело стъпки за преследване и наказване на служители, извършили престъпления в силите за сигурност и в други правителствени служби. Тези действия обаче са недостатъчни, а безнаказаността е проблем, подчертава Държавният департамент.Наблюдават се и големи забавяния в правосъдната система, има съобщения за злоупотреби с подслушвания на телефонни разговори, насилие и дискриминация спрямо жените, насилие срещу деца, антисемитски вандализъм, дискриминация срещу членове на ромското и турското етнически малцинства, трафик на хора, дискриминация срещу хора в неравностойно положение, срещу лесбийки , гейове, бисексуални и транссексуални, както и срещу ХИВ позитивни.

Източник:dnes.bg