Каква жена ще стане момичето, зависи от образа на основната жена в семейството – майката. Всички основи на живота се възприемат от момичето през призмата на майчината реакция: отношенията с противоположния пол, майчинското начало, стремежът към кариера, самовъзприятието – всичко това е ехо от майчинското поведение, споделят от istinskiistorii.com.

Ако сте грижовна майка, красива съпруга, прекрасна домакиня и успешна жена, тогава най-вероятно сте имали образа на същата майка. Самоувереност, оптимизъм, женственост – тези черти или се предават от майка на дъщеря, или се развиват с големи усилия. Ако страдате от нерешителност и тревожност или „носите“ всичко върху себе си, то това също е ехо от образа на майката.

Време е да разбера какви са майките, за да разгледаме възможните последици от тяхното поведение.

„Вечно дете“ (инфантилна майка)

Тази жена не е станала възрастна, въпреки биологичната си възраст. Тя е твърде емоционална, капризна, раздразнителна – психически незряла. Създаването на семейство и раждането на деца е това, което тя, както всички останали, е трябвало да направи. В същото време жената не е готова да поеме отговорност – тя прехвърля проблемите на други хора. Инфантилната майка има тенденция да драматизира живота си, да страда от всякакви отклонения от установените правила. Тя обижда собствените си деца заради неподчинение, дори не се опитва да приложи основите на педагогиката.

Момичета от такива семейства са възпитани по примери от киното или поведението на други жени. Те често се втурват в образи или просто чакат прояви от партньорите. Те не знаят как да поемат инициативата, често не могат да подредят собствените си чувства, изпитват трудности в отношенията с противоположния пол.

Унтер Прибишеев (жестока майка)

Това е безперспективно жестока жена, която не признава мнението на другите, чувствата и желанията. Искрено смята само онова, което е решила да бъде правилно. Лесно се дразни, отглежда деца с използването на забрани, нарушаването на които е изпълнено с наказание. Жената е придирчива, нетолерантна, ядосана.

По правило, мъж в такова семейство или отсъства, или не участва в отглеждането на децата. Най-често той е слабоволев и непросветен. Майката е склонна да говори лоши неща за бащата в присъствието на дъщеря си, като по този начин повдига негативно отношение към мъжете у дъщеря си.

Дъщерите на жестоки майки израстват в два психотипа: жесток и груб, като майка, или скромен, с ниска самооценка и негативно отношение към живота. Жестоката майка не е в състояние да отгледа щастливо момиче. Момичето не очаква нищо добро от семейството. Бракът най-често е предизвикан от желание да излезе от родителското семейство.

Майка кокошка

Тази жена заобикаля децата с прекомерна грижа, придружава всяка стъпка на детето си, поемайки отговорност за всяко решение. Това е неспокойна, тревожна жена, която чрез своята дейност отегчава тези около себе си. Тя се стреми не само да изпълни желанията на дъщеря си, но и да ги предвиди.

Идеалното детство на дъщерята, което майката  се стреми да създаде, е опит да коригира миналото си: да направи живота на дъщерята по-добър от нейния собствен. Децата на такива майки имат ниска устойчивост на стрес. От тези момичета растат като инфантилни жени, често демонстративни и капризни, неспособни да поемат отговорност за семейството.

„Майка Царевна“

Нарцистичните жени майки са уверени в своята изключителност и коректност. Те отделят много време за себе си, по-скоро арогантни към другите, стремят се да командват, да доминират.

Принцесите-майки не могат да издържат на липсата на внимание към себе си, те дори ревнуват собствените си деца. Те не смятат майчинството за труд.

Такова семейство отглежда деца, оставени на самотек. Може би хитри, способни да заобиколят гнева на майката. От детството момичетата не знаят как да симпатизират и да са съпричастни, проявите на любов и грижи са им чужди. Обикновено в бъдеще те избират кариерен път, но като правило не успяват поради ниска общителност и нарцисизъм.

Друга майка

Този образ на майката е почти идеален за формирането на бъдещата дъщеря, но само при условие, че възпитанието на детето върви в правилната посока. Самата майка има правилните принципи и морални ценности.

Тя отглежда деца със собствен пример, зачитайки тяхната личност и нужди. Конфликтите и проблемите се решават чрез дискусия.

Този тип има две клопки: ако майка е безпринципна, склонна към девиантно поведение или дори асоциална, тя ще отгледа дъщеря си с точното си подобие. Ако се увлече от „приятелството“, тогава можете да загуби доверието на дъщеря си, което означава, че едно момиче може да излезе извън контрол.

Дъщерите на такива майки напълно поглъщат образа на майка си: женственост, грижа, самочувствие. Те нямат трудности да се приспособят към света, тъй като са се научили да решават проблеми със знанието, че не са сами, винаги ще получават подкрепа.

Насладете се на живота и тогава щастливият ви поглед ще бъде за дъщеря ви най-доброто ръководство в живота! Опитайте се да бъдете щастливи и позитивни за себе си, а не за дъщеря си. Това ще бъде голям модел за подражание.