Какво е SEO одит и защо имаме нужда от него?

Във всеки бранш си има контрол на качеството, който следи за ефективното изпълнение на даден продукт или услуга. Най-вероятно така е и във вашия бизнеса. Що се отнася до оптимизацията за търсачки, това е така нареченият SEO одит. При него специалисти се заемат да проверят как се представя вашият сайт във всяко едно отношение, от което зависи позиционирането му в Google и другите търсачки.

Тази услуга е много важна за по-нататъшната SEO оптимизация. Ако до сега са вършени някакви неща, които да подобрят видимостта на сайта, то този одит ще определи тяхната ефективност. Ако към момента не са предприети конкретни действия, това е идеалният начин да се провери в какво състояние е позиционирането на сайта на сайта и как трябва да се работи.

сео одит

Общо взето при проверката се прави характеристика на настоящите външни и вътрешни фактори, върху които се оптимизира. Става на въпрос за on-page оптимизация и off-page оптимизация.

Проверява се дали уеб сайтът е годен да представя съдържанието по начин, който е възможно най-лесен за работа на търсачките. Както може би знаете, основата на оптимизацията за търсещи машини са линкове. Важно е структурата да е достатъчно конкретна. Важно е обработката на съдържание да става по определен начин.

При анализът на външните фактори се преглеждат и какви линкове вече сочат към сайта, има ли нещо притеснително. Не на последно място трябва да се провери и как се справя конкуренцията по определени фрази, за които се борите и ще се борите и вие. В доста случаи вие ще имате вече набелязани ключови думи и фрази, по които искате да се покажете. При правенето на SEO одит обаче ще се появят още фрази, по които има търсене и възможност за по-добро класиране.

Ако трябва да разделим SEO оптимизацията на теория и на практика, то въпросната проверка е теорията, по която се изгражда план на действие от SEO фирма или SEO консултант.