Малко неща създават удоволствие за окото, колкото един прецизно чист автомобил. Това е подвиг, който рядко може да се постигне в местната автомивка с нейните здрави четки и ограничена ефективност. Дори и самото почистване може да причини повече вреда, отколкото полза, тъй като четката за пяна често събира отпадъци, готови да надраскат повърхността на вашия автомобил.

Започнете с нещо лесно. Определете колко мръсна е колата ви, преди да включите маркучите, кофите, консумативите за почистване и хавлиите. Има ли кал или колата е покрита с фин прах?

Може да не се нуждаете от цял ​​арсенал от продукти за бързо измиване. Също така вижте самата кола. По-стара кола може да се нуждае от цялостен режим на почистване с препарати, восъци и лакове за защита на боята, докато нова кола може да има все още здрава прозрачна обвивка.

Внимателно четете етикетите на препаратите. Не всички почистващи продукти са универсални, а някои дори могат да повредят боята, прозрачното покритие или други неща в колата.

Целта на дълбоко почистеното превозно средство е да се отстранят замърсителите от повърхността на превозното средство.

След това системата за почистване с три кофи влиза в действие. Имате една кофа, пълна с чиста сапунена вода и друга кофа само с вода. Водната кофа е предназначена за изплакване на почистващата ръкавица, преди да я потопите отново в сапунена кофа. Третата кофа трябва да се използва само за колела и гуми, тъй като те често са особено мръсни.

Но преди дори да атакувате боята с миялна ръкавица, изплакнете колата първо, за да отстраните по-големите части мръсотия. След това можете да добавите сапунена вода към екстериора, но се уверете, че сапунът е предназначен за автомивка. Течните перилни препарати могат да отстранят восъка и да повредят боята.

Сега, когато колата е измита, ще бъде по-лесно да забележите дефекти, като драскотини и оксидация в боята. Прокарайте ръката си върху повърхността на боята и ще се почувствате залепени замърсители, въпреки че току-що сте измили колата.

След като измиете автомобила и подготвите повърхността, можете да полирате автомобила за допълнителен висок гланц, който може да придаде на боята огледален вид. Тази стъпка е опционална и може да се нанася с ръка или с полиращо устройство с двойно действие.

Много хора вярват, че автомобилният восък осигурява блясък – и това е вярно, но само частично. Восъкът за кола е защитно средство, добавяйки допълнителен слой защита на боята от UV лъчи, за да се предотврати избледняване.