Няма съмнение, че пукането на гума се нарежда най-високо в списъка на страховете на шофьора. С основателна причина, тъй като подобно нещо може да доведе до пълна загуба на контрол върху автомобила. Пукането на гума в движение е опасно, независимо колко добър е шофьорът ви и колко безопасна е колата ви.

Добрата новина е, че технологията на гумите непрекъснато се подобрява и пукането става все по- рядко явление. И все пак, те се случват и най-добре е да знаете какво да правите в такъв момент.

Започнете с поддържане на безопасна скорост на шофиране. Колкото по-ниска е вашата скорост, толкова по-голям е шансът ви за оцеляване.

Не натискайте рязко спирачката. Разбира се, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, тъй като нашите мозъци са свързани инстинктивно натискането на спирачката в случай на авария. Твърдото спиране е всъщност най-лошото нещо, което можете да направите, тъй като то допълнително ще дестабилизира автомобила.

Не отнемайте внезапно педала на газта. Направете го бавно и постепенно. В действителност, Michelin препоръчва да се поддържа натисне педала на скоростта малко, преди да се освободи бавно. Силата на забавяне от спуканата гума е толкова голяма, че колата ви все пак ще спре бързо.

Опитайте се да държите превозното средство насочено направо. Завиването или завъртането със спукана гума ще извади колата от контрол. Ако колата ви дърпа на една страна, може да се наложи да дръпнете волана в обратната посока, за да го държите изправен. Това е от решаващо значение, иначе рискувате да се отклоните в пътния делител или още по-лошо – в противоположната лента.

Не се опитвайте да карате в права линия. Ключът е да се поддържа стабилността на автомобила. Рязкото завъртане на волана може да доведе до преобръщане. Дори когато сте придобили контрол и бавно се придвижите към безопасно място за паркиране, направете това с възможно най-меките управляващи действия.

Оставете автомобила постепенно да спре до край. Ако е необходимо, използвайте спирачната система на двигателя. Леко включете спирачките, само когато колата е забавила максимално. Използвайте мигачите и слезте безопасно от пътя. Карайте по джанта, ако трябва, но не спирайте по средата на пътя. Не забравяйте да пуснете аварийните светлини, когато сте спрели.