Грешка номер едно за много бъдещи собственици на кучета е, че избират порода единствено заради външния вид. Ето проблемът: Кучетата не са картинки. Те са живи същества – така че ако си купите лабрадор ретривър, защото обичате неговите кадифени уши и жилест строеж, но никога не задоволявате нуждата му от разходка, ще имате разочаровано куче и напрегнати кучешко-човешки взаимоотношения. Така че първата стъпка – независимо дали получавате животното от приют, спасителна организация или селекционер – е да изследвате породата и да се уверите, че можете да отговорите поведенческите му нужди.

Кучетата са като хората: Всеки един има своето енергийно ниво. Много е важно да разпознаете енергийното си ниво – ниско, средно, високо или много високо – и изберете куче, което го допълва.

Често можете да определите общото здравословно състояние на кучето, само като го погледнете, но внимателно го прегледайте, за да се уверите, че не влачи краката си или пресича очите си или се напряга да ви чуе (два признака за лошо размножаване). Можете да тествате за пълна или частична глухота, като пляскате в едната страна на главата на кучето и наблюдавате дали се обръща в различна посока или изобщо не реагира.

Закупуването на куче е като покупка на кола, тъй като импулсната покупка често е грешна. След като вземете куче, прекарайте няколко часа, за да го опознаете, преди да го вземете вкъщи. Често, спокойното, покорно куче, с което сте се запознали в развъдника, става много различно (дори агресивно) куче, след като го изведете навън.