Учени от САЩ и Великобритания успяха да открият най-старото животно на планетата, известно до този момент – вид мида, за която се оказва, че е връстник на Колумб, но в процеса на самото изследване я убиха, пише за любопитното откритие сайтът actualno.com

„Успяхме да открием няколко животни, които могат да живеят над 300 години, както и едно на възраст 507 години”, заявяват изследователите в статия, публикувана в престижното научно списание „Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology”.

До този момент най-старото открито животно е 220-годишна морска мида, открита през 1982 г., вписана впоследствие и в „Гинес”.jivot

Пол Батлър и екипът му от британския университет в Бангор откриват необикновеното създание още през 2006 г. в северното крайбрежие на Исландия, докато събират раковини, чрез чиято структура анализиратклиматичните изменения на планетата за последните сто години.

За тази цел обаче се налага раковината на намеренатамида да бъде разтворена, което в крайна сметка става и причина за ненавременната ѝ смърт. Учените все пак успяват да определят, че възрастта на животното е 507 години, след което ѝ дават и името Мин – в чест на китайската императорска династия, която е на власт по време на нейното раждане през 1499 г.

Източник:chudesa.net