Вероятният стрелец срещу Златомир Иванов-Баретата е заснет от охранителна камера на търговски обект. Стрелецът е избрал безпрепятствен маршрут за оттегляне от местопрестъплението. Според вътрешния министър покушението е планирано дълго и внимателно.

Няколко седмици стрелецът е подготвял мястото, от където се прицели по Златомир Иванов. На последния етаж в Търговския дом се е настанил в най-студеното помещение и се е крил два дни като клошар. Стаята е била избягвана от другите обитатели, защото покривът е текъл, а прозорецът е бил счупен. От това място стрелецът се е прицелил в Златко Баретата. След като изпълнява мократа поръчка съвсем спокойно оставя оръжието и напуска помещението, информира БНТ.

Преди стрелбата снайперистът е напръскал със запалителна течност покривната конструкция на помещението, която е дървена. След излизането от стаята, хвърля в нея бутилка пълна с бензин и запушена с парцал, който е запален. Така огънят за секунди обхваща всичко.

bareta2-480x360

Стрелецът слиза бързо по стълбите и потъва в безистена на Търговския център. Избрал е внимателно своя маршрут, за да избегне камерите на банкови офиси в района. Не е видял само една камера монтирана зад витрина на търговски обект и за няколко секунди влиза внейния обсег.

Криминалистите се фокусират върху единствения човек, който минава през зоната на камерата за 9 секунди, всички други, които се движат по това време изминават маршрута за не по-малко от 16 секунди.

Бързащият мъж, запечатан на камерата, е висок между 175 и 182 см, с шапка с малка козирка, облечен в черно яке, черни панталони и черни ръкавици. По част от иззетите вчера доказателства от обгорялото помещение е намерен и биологичен материал. Експертизата ще търси възможност за извличане на ДНК профил.

Вътрешният министър днес потвърди, че неуредени финансови взаимоотношения е една от основните версии, по които се работи. Но подчерта, че нито една от другите все още не може да бъде изключена. Кръгът на заподозрените също е широк.

„Работим към всички лица, които са съпричастни към тежката организирана престъпност на територията на страната. Алексей Петров не е изключение. Ако погледнем в хронологията на годините и на събитията, Златко Баретата и Алексей Петров са били съдружници в някои от фирмите в началния етап на демокрацията – 95-96 година. Впоследствие се разделят. Има, разбира се, съревнование или противопоставяне в отделни етапи“, обясни вътрешният министър Цветанов.

Анализите на криминалисти сочат най-малко две грешки на стрелеца по Златко Баретата. Едната, че е избързал да стреля, когато мишената влиза в Съдебната палата, втората – въпреки пожара, не всички следи са унищожени.

Източник: 24chasa.bg