Правителството в Кипър вече има решение за сметките в банките.

Кипърското правителство взе окончателното си решение за депозитите извън гарантираните в банки на острова.То гласи, че се замразяват 22.5% от влоговете над 100 000 евро, конвертират се в акции други 37.5% от тях, съобщи “Филелефтерос”, предава „Блиц”.

По този начин парите, които ще останат в банките възлизат на 5 милиарда евро, от които 1.8 милиарда са замразените и 3.1 милиарда евро – конвертираните. С това Никозия изпълнява изискването на кредиторите за оздравяване на банковия си сектор, но се очаква да покаже воля и в ограничаване на държавните разходи, посочват местните медии.

KIPYR

Вече е ясно, че вложителите в кипърски банки ще имат свободен достъп само до около 10% от парите си, а за останалите ще трябва да имат търпение до есента или да теглят малки суми, в размер на 100 или 200 евро на месец през лятото.

В интернет вече върви разгорещена дискусия какво ще правят родни богаташи, които са вложили средства за черни дни в кипърските банки. Сред тях е и Слави Трифонов, за който се твърди, че има няколко милиона евро спестени. Кризата обаче няма да пощади и него, а  Дългия вече бил в паника от създалата се ситуация.

Източник:razkritia.com