БСП и ДПС обявиха, че ще застанат зад решението на премиера Пламен Орешарски да се отмени решението на парламента за избор на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че още в сряда ще искат като първа точка в дневния ред на НС да влезе преразглеждане на решението.

От БСП изпратиха официалната си позиции в съобщение до медиите.

„Парламентарната група на Коалиция за България приема решението на г-н Делян Пеевски да се оттегли от поста си на председател на ДАНС. Ще подкрепим и решението на премиера Пламен Орешарски да предложи друга кандидатура за тази позиция”, пише в писмото.

„Ние подкрепихме кандидатурата на г-н Пеевски за председател на ДАНС с ясното съзнание, че днес на България е нужна силна и решителна личност, която да обяви и действително да проведе война с организираната престъпност и корупцията, да спре милиардите изтичащи в контрабандни схеми и да пречупи връзката между мафията и различни политически и икономически кръгове в страната. bsp dpsУверени сме, че в България това най-накрая трябва да се случи! Защото страната не може да търпи повече безогледни кражби и източване, защото хората това искат. Искахме да подкрепим за председател на ДАНС човек, който има волята и куража да стигне докрай в тази битка, който в рамките на седмици ще може да покаже конкретни резултати. Това решение предизвика очаквана от нас яростна политическа съпротива”, коментират социалистите.
Те подчертават още, че след като решението е  предизвикало и силна обществена реакция в социалните мрежи и граждански протести, ще чуят гласа на хората и ще се съобразят с него.

Източник:dnes.bg