Какво ще стане, ако в близкия магазин за домашни любимци можете да закупите инструмент за обучение, който ще направи кучето ви по-слабо, тромаво, по-малко способно да се учи и по-малко податливо на контакти с вас? И какво, ако този инструмент предизвика чувство на чувство на неудовлетвореност и страх към външния свят?

Бихте ли го купили?

Разбира се, че не! И все пак милиони от тези „инструменти” се продават всяка година на собственици, които наистина се грижат за своите кучета, но не са наясно, че клетката е просто клетка, която може да причини лоши дългосрочни последици.

Хората често държат кучетата си в клетки в продължение на 18 часа на ден или повече. Според запознати, без дори да осъзнават лошото въздействие върху животинките.

Часовете летят бързо: девет часа по време на работния ден, включително и пътуване до работното място, още осем часа през нощта. Всеки момент, в който никой не е у дома вечер или през уикенда, и всеки път, когато гостите дойдат животните се измъчват оставайки далеч от стопанина си.

Запомнете, клетката няма да научи на нищо вашето куче. Няма да го накара да се чувства в безопасност.

Кучето иска да бъде до вас. Ако искате да го научите на нещо полезно, отделете му време или потърсете специалист. Можете да използвате заграждение в двора, извън което да не излиза кучето, но в никакъв случай клетка. Бъдете търпеливи. Никой не се е родил научен. Дори и вие не сте използвали тоалетната от първи ден на раждането си.