Две баби останаха без имот, след като кметът и местен полицай подписали фалшиво пълномощно за прехвърляне на имота, съобщава bTV.

Земята на баба Вела и баба Йордана от северозападното село Синьо бърдо е открадната с фалшиво пълномощно, като кметът на селото заверил нужните декларации, а местен разследващ полицай прави скалъпен документ за разпит, според който бабите са били разпитани и са потвърдили за продажбата на земята.

Документът от разпита е доказано фалшив, но вместо да разследва кмета, а след това и полицая за фалшификация, прокуратурата приема разпита за достоверен и
назначава експертиза на подписите на бабите, за да се докаже дали са изпълнение от тях. Въпросната експертиза също се случва по съмнителен начин, както и всичко останало до този момент.„Идва полицаят точно тук, на бял лист и казва „подписвай се в три колони от долу до горе“. Отивам в прокуратурата и гледам – подписите са наподобени нейните“, разказва дъщерята на баба Вела Диляна Маркосян.PARCEL

Униформените карат възрастната жена да се подпише на бял лист, а после на този лист се подписва този, който е фалшифицирал подписа. От карирани листа местният експерт графолог установява, че всичко е наред – документите са подписани от бабите, а подписите са истински.

„В самата експертиза са приложени документи, които не са взети от лицата, а са създадени умишлено. Там се сравнява фалшив подпис с фалшив и установяват истина. И на който и да го дадат, те ще установяват едно и също. Ако заключението на експерта е истина, това означава, че прокуратурата и полицията в Мездра и в Роман не просто са фалшифицирали и манипулирали разследването, а имат връзка с извършителите на престъплението“, категоричен е Валери Костадинов.

Оказва се, че един и същи човек е фалшифицирал подписите на двете баби. Същият човек е подписал фалшив документ с показания на жените, както и формулярите, заверени лично от вече бившия кмет село Синьо бърдо. Такава е констатацията на столичния експерт, но в Северозапада работят по други правила.

Наблюдаващия прокурор Палански от Районна прокуратура – Мездра отказа да застене пред камерата на bTV с мотив, че делото е в ход. Но дългият списък от твърде съществени въпроси към местната прокуратура, полиция и съд остават.

Земята на баба Вела и баба Йордана е откупена с друга земя и се обработва от  софийската фирма ЛИЛИ 92.

Според неофициална информация земята е открадната през 2006 г., за да бъде окрупнена и заменена с държавен парцел на морето. Но стопирането на заменките през 2009 г. е осуетило схемата на местен адвокат и бивш политик, който активно участваше в заменките преди години.

Източник:24chasa.bg