Кой създаде Мондиал ?

Мондиал 2014 е модерната картина на световният футбол, но преди години нещата не са били така. Много хора се интересуват от футбол и той е тяхната страст. Дали обаче всички знаем, кой е отговорен за чудото на Световното Първенство.

Дами и господа, представяме ви Джулс Римет. Той е роден през 1873 година и живее до 1956. Той е третият президент на ФИФА в историята и този, който е бил на поста най-дълго време – 33 години. Той е работил  и като президент на футболната федерация на Франция. Другия му принос за френския футбол е основаването на отбора Ред Старт Сент-Оуен.

Jules_Rimet

Негова е инициативата за провеждането на първото Световно първенство по Футбол през 1930 година. Не случайно трофеят е бил наречен в него чест с името му. През 1928 година, под ръководството на Римет, ФИФА започва да майстори план за Световно Първенство, което ще се провежда в Уругвай. Причината за това е темперамента и нивото на футбола в Южна Америка. Другата причина е, че Уругвайската асоциация е предложила да плати всички пътни разходи.

Интересен факт е, че тогава Римет е отишъл в Уругвай за Световното на SS Conte Verde, заедно с всички участващи отбори до Европа. Никой тогава не очаквал, че той ще носи трофея в своята чанта.

Решенията на Римет, за това къде да се провежда първенството възбуждат остри критики против него. Всички европейски нации се оплакват от това, че Световното през 1930 ще ги извади от домашните им първенства за три месеца. Това води до отпътуване само на Франция, Белгия, Румъния и Югославия. Те са участвали единствено, заради авторитета и влиянието на г-н Римет. Следващото издание се провежда в Италия под мотото на Фашиста Бенито Мусилини, които използвал повода, за да промотира режима си. Нещо, за което Римет е обвинен, че пренебрегва.

След Втората Световна Война, британските футболни асоциации се съгласяват да вземат участие от Мондиал 1950 натам. Там Римет лично връчва трофея на спечелилите играчи на Уругвай. Те вдигат купата над главите си за втори път. Заради заслугите си в организирането на турнирна, той бе номиниран за Нобелова Награда за Мир през 1956.

Следете всичко, което се случва тази година в Бразилия 2014 само на този сайт www.Braziliq2014.com