Печатане на фалшива валута и бандероли, пране на пари със силиконови импланти, далавери с пиратски дискове и подозрение за поръчителство на атентат срещу Златко Баретата. Това са само част от скандалните разкрития около пловдивския тарикат Георги Колев, известен още като Жоро Капачката.

Името му нашумя покрай фалита на кипърската банкова система, като Георги Колев се оказа един от 6-те хиляди българи, които държат съмнителните си милиони зад граница. 52-годишният бизнесмен, който го играе беден и фалирал у нас, е всъщност червив с пари от фирмите си, регистрирани в Панама, разкриха спецслужбите.

Печатане на фалшиви пари

Георги Колев е известен печатар в Пловдивския регион. Неговата фирма „Кол Принт“ се хвали с високото качество на 4-цветния си печат и близо 20-годишното си лоялно отношение към своите клиенти. Извън официалностите, в „Кол Принт“ се печатат фалшиви бандероли, винетки, билети и разбира се – валута.

В дружеството Колев си партнира с Ван Хардервелд Инк АД и повечето от големите фирми за алкохол у нас правят поръчки именно в „Кол Принт“. И тъй като е удобно регистрирана в офшорна зона като Панама, където данъчните условия са повече от благоприятни, пловдивският тарикат върти далавери, както си иска.

Фалшивата продукция се изнася в чужбина, а един от „клиентите“ на Георги Колев в бизнеса с ментетата е бил Златомир Иванов-Баретата.

Покушение срещу Баретата

Именно покрай тази топла връзка разследващите стигат до Георги Колев като един от основните заподозрени за покушението на Златко Баретата. Столичният гангстер от години има интерес към този бизнес. Още преди 10-ина години бившият командос бе назначил Димитър Христов, известен като Митко Малкия, за отговорник по пласмента и производството на ментетата.

През 2004 г. обаче Митко Малкия бе показно разстрелян в кафене Арт декор” на бул. „Симеоновско шосе”. Случаят е знаков за онова време и остана в историята като „попското убийство“, заради килърите, които бяха преоблечени като свещеници.

След смъртта на Малкия, Златко бързо прехвърли нелегалния бизнес на Иван Дочев, който успя да се задържи близо 6 години, след като през 2010 година бе арестуван при спецакция. Тогава бе разкрита печатницата до Павел баня, в близост до дома на майката на Дочев. Иззети бяха фалшиви банкноти в евро и долари от изключително високо качество. Валутата е влизала в обращение между 2008 и 2010 година в цял свят.

Така, след поредната издънка, Златко Баретата решава да влезе в комбина с пловдивския печатар Георги Колев.

Когато Колев взима заем от гангстера в размер на 2 милиона евро за оборудване на печатницата, профуква парите не по предназначение и така и не успява да ги върне.

Седмици преди покушението над Баретата негови хора били забелязани да нахлуват в печатницата на Колев. Главорезите дали срок от две седмици на измамника да възвърне цялата сума.

Georgi-Kolev-0

Според разследващите, за да избегне „смъртната присъда“, Георги Колев решил да удари пръв. Наема обаче аматьор да свърши мръсната работа и вместо да бъде очистен, Баретата се разминава с няколко огнестрелни рани.

Излиза на светло

Преди няколко години Георги Колев реши да излезе на светло и използва добре познатия трик с футбола. Първоначално влиза в борда на директорите на Ботев Пловдив, но малко преди клубът да фалира, се оттегля. По-късно става собственик на Спартак (Пд). Бързо обаче и в този клуб нещата започват да затъват и отборът изпада във В група. Футболистите дори стачкуваха, затова че не са взимали заплати от години. Жоро Капачката пък се оплаква, че пари за клуба няма и е тотално фалирал, докато кротко трупа милиони от печатане на фалшиви банкноти.

 

Важна подробност е, че в управата на Ботев Пд Колев бе заедно с Валентин Кънчев. Същият държи цех за производство на компакт дискове точно срещу печатницата за фалшиви банкноти на Колев. Кънчев обаче има и фабрика за незаконно производство на дискове и в Пловдив за никого не е тайна, че Жоро Капачката е влязъл в комбина с Кънчев и по това перо. Пиратската продукция в момента залива цяла Европа и Колев взима процент от печалбата.

Ориндж Каунти

Така, както Георги Колев плаче, че няма пари – може спокойно да обикаля с луксозното си Audi A8 и да държи още едно от същата марка в гаража. Пловдивският измамник има няколко имота, един от които в небезизвестното село Марково – Българският Бевърли хилс, където живее със съпругата си.

Според запознати Гошо Капачката умишлено я държи по-далеч от Пловдив, за да не разбира за многобройните му изневери. Една от бройките му се оказа фолк певицата Преслава, на която дори купил апартамент в „Младост“. Колев имал афинитет към лекия жанр и според слуховете си плащал по 5 бона за секс с чалга дива.

Често залитал и по платената любов с елитни компаньонки, които водел в хотелски комплекс между Пловдив и Пазарджик. За тези диви оргии измамникът висял с доста пари на сутеньори.

В силиконовата долина

И като стана дума за силиконки, не можем да не споменем и за другия бизнес на Георги Колев – със силиконови импланти. Не една и две фолк певици и мутреси са се обзавели с чифт нови гърди, благодарение на фирмата на Колев – „Био Плазма”.

В доходоносния бизнес пловдивският измамник влиза заедно с Валерий Сербезов, с когото са съдружници. Фирмата им произвежда импланти за известни клиники и не е ясно дали сред тях няма от опасния френски силикон.

Чрез „Био Плазма“ Колев пере и препира милиони, твърдят източници от ъндърграунд средите.

Официално обаче Георги Колев си остава в сянка, за бизнеса му се знае твърде малко извън разследванията и запред обществото пловдивчанинът си остава просто част от ръководството на полуфалиралия Спартак Пд.

Източник:hotarena.net