Ако сте собственик на котка, вероятно ви се е случвало да защитавате уникалния начин, по който котката ви проявява обич към вас. В сравнение с невероятния ентусиазъм, който кучетата нетърпеливо изразяват към стопаните си, котките често се държат настрана, дори безразлични, към стопанина си. Но ново проучване твърди, че котките са също толкова привързани към хората, които се грижат за тях, както кучетата и бебетата. Всъщност те имат по-предан начин да го покажат в сравнение с кучетата, на мнение са от vijde.com.

Изследователи направили тест „странна ситуация“ върху 70 котенца на възраст между три и осем месеца. Тестът, който за първи път е разработен през 70-те години, поставя бебета и техните стопани в стая сами, след което се наблюдава поведението на детето, когато родителят заминава и се връща. Ако кърмачето изглеждаше видимо разстроено, когато родителят тръгва, но се отпусна, когато се връща, това е доказателство за „сигурен стил на привързване“, т.е. разбиране, че са в безопасност и родителите им ще са там за тях, когато е необходимо. Ако бебето пренебрегва изцяло родителя си или продължава да действа стресирано след завръщането му, това е доказателство за „несигурен стил на привързаност“, т.е. безпокойство за това да бъде изоставено отново или нежелание да се обвързва изобщо.

В този нов експеримент собствениците на котки играели с котетата си две минути, след което напускали стаята за две минути. Приблизително 65 процента от котенцата проявяват признаци на „сигурен начин на привързване“, след като се събират отново със стопаните си, поздравяват сърдечно стопаните си, преди да продължат да се занимават с техните неща. Останалите 35 процента проявяват признаци на „несигурен начин на привързване“, или тревожно изискват гушкане, или бягат от физически контакт.

Тези цифри отразяват предишните изследвания за това как бебетата се обвързват с родителите си: бебетата са показали 65 процента сигурна привързаност и 35 процента несигурна. От друга страна, кучетата изглежда са малко по-малко привързани. В предишни изследвания малките са показали 58 процента сигурна привързаност и 42 процента несигурна. Ако погледнете тези числа, това всъщност означава, че котките имат по-голяма привързаност от кучетата, когато става въпрос за стопаните им.