В по-голямата част от страната най-ниските температури през февруари ще бъдат между минус 10 и минус 15 градуса, но при ясно и тихо време и при снежна покривка не е изключено да има и по-ниски температури. Това съобщи Марияна Попова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Тя прогнозира, че най-високите температури през февруари ще бъдат между 15 и 20 градуса.

Средната месечна температура за февруари в Северна България и по високите полета е от минус 1 до 1 градуса, в Южна България и по Черноморието – между 1 и 5 градуса, а в планините – между минус 8 и минус 4 градуса. През тази година се очаква средната февруарска температура да бъде около и над нормата.

photo_verybig_867

Средната сума на валежите през февруари в равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планините – между 40 и 70 литра на квадратен метър, за Рило-Родопския масив и Странджа – от 70 до 100 литра на квадратен метър. Очаква се сумата на валежите през месеца да бъде над нормата.

Обичайно за февруари динамиката на атмосферата ще бъде повишена и ще има чести промени на времето и валежи от дъжд и сняг, без да се образува съществена трайна снежна покривка в равнините.

В началото на месеца ще се установи пренос на топли въздушни маси от югозапад и температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Облачността ще е променлива, ще има значителни намаления до ясно и слънчево време, ще има и периоди, когато облачността ще е значителна, на места с превалявания, предимно от дъжд, но съществени валежи не се очакват. Повишена вероятност за повече и по-значителни валежи ще има през втората половина на десетдневието, като те ще са последвани от краткотрайно понижение на температурите и с преминаване на дъжда в сняг.

През първата половина от второто десетдневие ще е малко по-студено, но температурите ще са близки до обичайните. Очакват се чести превалявания, предимно от сняг, а в южните и източните райони на страната е възможно да са и от дъжд. През втората половина от десетдневието ще има повече спокойни дни, без съществени валежи, но с по-ниски минимални температури.

В началото на третото десетдневие на февруари ще има вероятност за валежи, но после се очаква тенденция за затопляне и за време без превалявания, прогнозира метеорологът.

Източник: dnes.bg