Несъмнено, ледогенераторите са изключително важна част от всяка една професионално оборудвана кухня. Те създават, а някои от тях и съхраняват за дълго време, така нужният на всички ресторанти, заведения и хотели, лед. А, за леда, както знаем, сезони няма! Лято или зима, хората винаги ще искат кубче лед в питието си. Избирането на подходящият ледогенератор, обаче, може да се окаже една нелека задача, за начинаещите ресторантьори и собственици на различни заведения. Най-общо, ледогенераторите могат да се разделят на два вида – такива с контейнер, за съхранение и ледогенератори без контейнер. Това, обаче, е най-общото разделение, а от тук, нататък има много под видове, в зависимост от това какъв лед искате ледогенератора да произвежда!

ледогенератор

Най-разпространеният ледогенератор прави, така нареченият, кубчест лед. Кубчестият лед е идеален за питиета, защото неговите форма и твърдост го правят изключително устойчив на слепване. Освен това, кубчестият лед е кристално чист, по-дълготраен и изглежда, наистина красиво, във всяка чаша! Също традиционен, но по-скоро за барове и нощни заведения, е ледогенератора, който прави зарчестия лед. Той е идеален, защото се произвежда изключително бързо и е особено издържлив.

В случай, че смятате да се захванете не с барове и заведения, а с ресторантьорство, то е най-добре да заложите на ледогенератор, произвеждащ гранулиран лед. Най-просто казано, това е лед  на много, несиметрични парченца. Именно заради несиметричните парченца, този лед, спокойно може да се определи, като най-ефикасната и същевременно евтина форма на охлаждане на при съхранение на храни, чувствителни към промяната в температурата, каквито са рибата и салата, например. Ако искате да сте максимално прецизни изберете ледогенератори, произвеждащи сух, гранулиран лед, който притежава всички качества на гранулираният, но издържа много по-дълго време.