Доктор Сам Парния, директор на центъра по реанимация в университета „Стоуни Брук” в Ню Йорк твърди, че умрял може да възкръсне няколко часа след смъртта. С масаж на сърцето при отсъстваща хипервентилация на пациента и реанимация с апарати починалият човек може да бъде върнат към живот.„Има случаи, когато хора възкръсвали 3, 4 и дори 5 часа след настъпването на смъртта, и са продължили да живеят хубав живот”, обяснява д-р Сам Парния.

Много хора са на мнение, че ако сърцето спре, това е смърт. lekarkaСпоред лекаря това съвсем не е финалната черта. Медиците дълго са смятали, че ако отсъства сърцебиене повече от 20 минути, мозъкът страда от непоправими увреждания. Но както твърди д-р Парния, това може да се избегне с помощта на грамотна реанимация и грижи.
Според ученият е важно да се провежда масаж на сърцето с правилната честота и сила, за да не се стига до хипервентилация на пациента. Реанимацията може да се продължи с помощта на апарати.

Д-р Парния обяснява, че след като мозъкът престане да получава постоянно подаване на кислород чрез кръвообращението, той не умира веднага, а изпада в нещо като спящ режим, предотвратявайки собствения си процес на разпад.

Източник:blitz.bg