В края на януари топлото време изкара ентусиасти на плажа и някои дори се изкъпаха в морето

 

Температурите и валежите през април и юни ще бъдат нормални и близки до обичайните за сезона. Май, юли и август ще бъдат по-сухи и топли, съобщи директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) във Варна Иван Иванов. Прогнозата за пролетно-летния сезон е свързана със синтез и анализ на сезонната информация на европейски и световни центрове и е с вероятностно значение, посочи той.Може да се каже, че изминалата зима е била по-мека, със средни месечни температури с около 1 градус по-високи от обичайното, каза още Иванов. Сумата на валежите от началото на годината е по-малка в сравнение с предишни периоди.

v-slynchev-brqg-ima-rusko-lqto-86109Съществено и трайно подобрение на времето в морската столица ще настъпи най-рано след 10 дни, прогнозира метеорологът. През уикенда ни очаква променливо време с вятър, превалявания и заоблачавания.

Специалистът обясни, че прогнозите, които обхващат период до три дни, са с 80-90 процента точност. От 3 до 10 дни се наричат изгледи, а вероятността да се сбъднат е около 50-60 на сто, съобщи радио Дарик.

Днес синоптиците отбелязват своя професионален празник. 23 март е обявен за Световен ден на метеорологията. Всяка година се избира подходяща тема, която да фокусира вниманието на обществеността. За 2013 г. тя е „Наблюденията на времето в защита живота и имуществото на хората“. Прогнозите за времето и ранните предупреждения към властите, към различни сектори от икономиката и отделни лица, помагат за предотвратяване и смекчаване на бедствията./БЛИЦ

Източник: Blitz.bg