112

Влюбени звънят в Столичната община за съвети, а самотни баби палят спешния телефон 112, за да заявят майстор, който да смени крушката или да поправи нещо в дома им. Това е само част от ежедневната борба на операторите с хора, които дори самите те не винаги знаят за какво се обаждат.

Денят е сряда, а часът малко след 12 на обяд. Телефонът в Оперативния център на Столичния инспекторат звъни. Служителят го вдига и се представя. От другата страна е мъж на име Георги.

„Здравейте, аз такова… обаждам се, защото има човек в безпомощно състояние пред вратата ми. Аз го познавам от много го

дини.

Жена му изяде всичките пари и го изгони

и сега няма къде да живее, та е в безпомощно състояние”, обяснява Георги. Той не пропуска да разкаже и за своя интимен живот и че е влюбен. Моли и за съвет, на което операторът му отговаря да не прехвърля имотите си, че да не осъмне и той пред някоя чужда врата.

С отново същия любезен тон, с който е и вдигнал, служителят му казва, че не са те институцията, към която трябва да се обърне и че телефонът на Столичния инспекторат не е за такива казуси. Той е за неспешни повиквания и за подаване на сигнали за нередности на територията на общината.

Малко след като Георги затваря телефона на монитора отново се изписва, че има входящо обаждане. Този път притеснен мъж, с леко женствен глас разказва, че пред очите му изнасилват куче.

„Обаждам се от квартал „Васил Левски”. Пред очите ми се извършва содомия. Малко дете или мъж, или аз не знам точно какво е, ама изнасилва малко куче, което скимти.

Пратете човек, който да спре това нещо, обяснява още мъжът с женствения глас, без да знае, че с подобно нещо се занимава „Екоравновесие”, а не Столичният инспекторат. Въпреки това операторът прехвърля сигнала към колегите си.

Анималистичната тема за деня не свършва дотук. В ранния следобед звъни жена, която със загрижен тон съобщава, че в район „Лозенец” има изгубена овца, която не спира да блее – явно била уплашена.

„Всичко това започна преди време, когато в интернет се появи спам с нашия телефон. Съобщенията бяха разпратени в

цялата страна и

според тях нашият номер е гореща линия

От тогава зачестиха обаждания на хора, които искат да споделят проблемите си или просто някой да ги изслуша”, обясни пред „Монитор” шефът на оперативния център на СИ Любомир Грънчаров.

Ситуацията не се различавала много и при спешния телефон 112. Там не били рядкост пенсионерки и самотни жени, които звънят и молят някой служител да дойде

да им поправи спукания матрак

или да им смени крушката в коридора. Много хора пък се обаждали, за да питат за часа или датата. Имало и такива, които искат да им викнат такси.

източник: monitor.bg